Ikke-cøliaki Glutensensitivitet

Ikke-cøliaki Glutensensitivitet er oversat fra engelsk: Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS)

Ikke-cøliaki Glutensensitivitet ses hos personer der har cøliaki-lignende symptomer, men de har ikke cøliakimarkørerne (genetisk disposition samt positive biopsifund fra tarmen), og de har heller ikke en immunologisk IgE reaktion på hvedeprotein (ægte hvedeallergi)

Symptomerne ligner de typiske symptomer for cøliaki: mavesmerter, diarre, forstoppelse, kvalme og opkastninger men ofte også hovedpine, muskel og ledsmerter, omtågethed (brainfog), snurren i hænder og fødder samt træthed.

Den kliniske diagnosticering af glutensensitivitet fokuserer på at man først udelukker cøliaki og hvedeallergi. Dette kan gøres via blodprøver. Det er vigtigt at patienten i ugerne inden blodprøven tages spiser store mængder gluten.

Hvis blodprøverne kan udelukke cøliaki og hvedeallergi, fås den endelige diagnose for glutensensitivitet ved først at holde en glutenfri diæt i en længere periode ( 3 – 6 mdr). Hvis den glutenfri diæt giver en forbedring af symptomerne, skal der afslutningsvis testes med glutenholdige fødevarer. Hvis symptomerne kommer igen er Ikke-cøliaki Glutensensitivitet den endelige diagnose.

Kilde: Knut E.A. Lundin, Armin Arlaedini: Non-celiac Gluten Sensitivity: Gastrointest Endoscopy Clin N Am 22 2012 723-734

Video links

Link til Aftenshowet om glutenintolerance

Link til foredrag af Alessio Fasano omkring glutenrelaterede lidelser 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *