Sorbitolintolerance

Kilde: Food Intolerance Network

Sorbitol er en sukkererstatning og bruges af fødevareindustrien som sødestof og befugtningsmiddel (fugtighedsbevarende middel), men kan også være til stede naturligt (tørret frugt).
Sorbitolintolerance og fruktosemalabsorption er ofte indbyrdes forbundne. Af denne grund skal tests udføres for begge dele!

Behandling

Efter flere uger på en streng diæt, hvor al sorbitol undgås helt (tyggegummi, slik, sukker-fri produkter, produkter rettet mod diabetikere, tørrede frugter, …) kan man  gradvis indføre en normal kost. Du bør gøre dette sammen med en kvalificeret diætist!

Hvordan virker sorbitolintolerance?

Den præcise mekanisme er endnu ikke blevet undersøgt. Det ser ud til, at i tilfælde af en intoleranceat sorbitol ikke i tilstrækkelig grad kan transporteres gennem tyndtarmen. Det ser ud til at være en selvstændig parallel til hvad der sker i tilfælde af fruktosemalabsorption.

Det er ofte blevet anbefalet ikke at bruge mundhygiejneprodukter, fordi sorbitol siges at blive absorberet gennem slimhinden i munden, hvilket så ville føre til problemer. Dette er imidlertid i strid med den teori, der er nævnt ovenfor, fordi sorbitol, der absorberes via slimhinden aldrig når tyndtarmen og kan derfor ikke forårsage nogen symptomer. Der er ingen tegn i den offentliggjorte litteratur på at sorbitol rent faktisk bliver absorberet gennem slimhinden.

Oversat fra artikel hos Food Intolerance Network http://www.food-intolerance-network.com/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=71

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *