Alkohol

Alkohol er problematisk for personer med histaminintolerance af flere årsager

  • Nogle former for alkohol  indeholder store mængder histamin (rødvin, sekt, champagne, hvedeøl). Under fremstillingen bliver proteinindholdet nedbrudt af bestemte bakterier og der dannes herved meget histamin. En del alkoholiske drikke indeholder også andre biogene aminer som tyramin, cadaverin eller putrescin. Aminerne opbruger det DAO enzym der er tilstede i tarmen.
  • Både alkohol og dets nedbrydningsprodukt acetaldehyd er kendte histaminfrigørerer. Det betyder at de frigiver det histamin der er bundet til mastcellerne i kroppen og herved øger histaminspejlet i organismen.
  • Alkohol og acetaldehyd hæmmer i sig selv DAO enzymet.
  • Alkohol øger optagelsen (permeabiliteten) i tarmen. Hermed kan histamin og andre biogene aminer lettere komme fra tarmen og over i kroppen.
  • Alkohol udvider blodkarrene hvilket kan giver yderligere symptomer som rødmen og blodtryksfald
  • Histaminoptagelse fra flydende fødevarer sker langt hurtigere end fra fødevarer i  fast form.
Histaminindhold i alkoholiske drikke
Næringsmiddel Mikrogram (mg)/l
Rødvin 0 – 13.000
Dessertvine 80 – 400
Hvidvin 3 – 120
Sekt/Champagne 15 – 670
Hvedeøl 117 – 305
Øl 15 -52

En kommentar til Alkohol

  1. Ann-Jeanet Lund skriver:

    Hej
    Jeg ved at jeg ikke kan tåle rødvin. Over denne sommer 2018 har jeg oplevet ( da jeg har drukket meget hvidvin og rose) en opblussen af allergi, såsom hovedpine svimmelhed trykken i brystkasse tørhed og fornemmelse af halsen lukker til uanset om det er 1 glas eller flere. jeg har OBS og nedskrevet symptomer, og har en fornemmelse af at det kan kobles på vinen, at jeg måske er intolerant og får allergiske reaktioner. Jeg har talt med min læge som er lidt skeptisk!! Mit spørgsmål er hvordan tjekkes det ? er det en alm. allergitest? og kan jeg umiddelbart bede lægen om at tage den test?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *