Alkohol

Alkohol er problematisk for personer med histaminintolerance af flere årsager

  • Nogle former for alkohol  indeholder store mængder histamin (rødvin, sekt, champagne, hvedeøl). Under fremstillingen bliver proteinindholdet nedbrudt af bestemte bakterier og der dannes herved meget histamin. En del alkoholiske drikke indeholder også andre biogene aminer som tyramin, cadaverin eller putrescin. Aminerne opbruger det DAO enzym der er tilstede i tarmen.
  • Både alkohol og dets nedbrydningsprodukt acetaldehyd er kendte histaminfrigørerer. Det betyder at de frigiver det histamin der er bundet til mastcellerne i kroppen og herved øger histaminspejlet i organismen.
  • Alkohol og acetaldehyd hæmmer i sig selv DAO enzymet.
  • Alkohol øger optagelsen (permeabiliteten) i tarmen. Hermed kan histamin og andre biogene aminer lettere komme fra tarmen og over i kroppen.
  • Alkohol udvider blodkarrene hvilket kan giver yderligere symptomer som rødmen og blodtryksfald
  • Histaminoptagelse fra flydende fødevarer sker langt hurtigere end fra fødevarer i  fast form.
Histaminindhold i alkoholiske drikke
Næringsmiddel Mikrogram (mg)/l
Rødvin 0 – 13.000
Dessertvine 80 – 400
Hvidvin 3 – 120
Sekt/Champagne 15 – 670
Hvedeøl 117 – 305
Øl 15 -52

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *