Brødopskrifter

Thessa’s opskrift på
Chapati – Brød uden hævemiddel

110 g sigtemel
100 g hvedemel
½ tsk. salt
1 1/4 dl vand

Blad melet og ælt det sammen med vand og salt til en smidig dej. Den bør æltes i nogen minutter til den er glat og elastisk.
Sæt ovnen på 225-250 C og varm helt op med en bageplade i ovnen.
Del dejen i 8 boller.
Rul bollerne så falde som en pandekage med en kagerulle.
Bag brødene i 2-3 min til de buler op og får lidt farve.

 

Connie´s opskrift på
Knækbrød
Rugbrød og brød savner jeg i min kost. Med
nedenstående opskrift på knækbrød får jeg en lille fornemmelsen af rugbrød.

1½ dl speltmel, sigtet
1½ dl rugmel, groft
1½ dl rugkerner, skårne
1½ dl havregryn, grovvalsede
½ tsk. salt
1 spsk. rapsolie
ca. 2½ dl vand

Ingredienserne blandes og fordeles på 1 bageplade.
Opdeles i stykker med en pizzaskærer eller kniv.
Bages ved 200°C i 15 min. Lad dem stå i den varme men slukkede ovn til ovnen er
afkølet.
Prøv f.eks. selv at blande frø, kerner og mel som passer til dig.
God fornøjelse

Mettes opskrift på
Hjemmebagt brød

Jeg har gode erfaringer med selv at bage langtidshævet brød, hvor gærmængden kan sættes ned til 5-10 gram. De fleste slags brød kan laves som koldthævede brød ved at nedsætte gærmængden og lade brødet hæve et køligt sted i 8-12 timer.

Her er en nem opskrift på boller – mængderne er ca. angivelser og kan varieres
efter smag og behag.

6 dl lunkent vand
5 gram gær
2 tsk salt
2 spsk rørsukker el. honning
4 dl havregryn
500-600 gram hvedemel (En del af melet kan byttes ud med f.eks. grahamsmel)
Evt. 2-3 revne gulerødder
Evt. 1-2 spsk olie

1) Opløs gær i vandet og tilsæt de øvrige ingredienser
2) Dejen skal være blød/klistret – så blød/fast at man med en ske kan sætte en bolle på bagepladen, uden at den falder helt sammen. Det er ikke meningen, at man skal have fingrene i dejen.
3) Dejen dækkes til og hæver 8-12 timer (f.eks. natten over) i køleskab eller
udenfor ved 5-10 grader.
4) Formes til boller og bages 12-15 min. ved 200 grader (varmluft)

Kjelds Rugbrødserstatning

2 hele brød (ca 17-18 skiver pr brød)

7,5-8 dl Lunkent vand (hvis melet står afvejet “i timer” skal der næsten 8 dl i)
12½ g Økologisk Gær (dvs. en kvart pakke)
2 spsk FiberHUSK
3-3½ tsk Havsalt
1 hætte Eddike (til konservering) – og suring – men kan selvfølgelig undlades.
2 tsk Kommensfrø
1 ss Rørsukker
2 ss Olie

400 g Knækket boghvedekerner
250 g Rismel
100 g Havregryn (Glutenfrie)

· Bland alle ingredienser, f.eks. i en dejrøremaskine – eller manuelt

· Stil en bageform på vægten
· Stil vægten på 0 g
· Kom ca 725 dej i.
· Stil evt brødet lunt – i ½ time
· Bag ved 180 °C i cirka 2 timer i formen (i alm. ovn)

· En anden mulighed er at tage brødet ud efter en times tid og lad det bage uden form den sidste tid.
· Når brødene er færdige: Tag brødene ud og vend brødet ud af formen.
· Afkøl på rist og tildæk brødene med et viskestykke over.
· Når de er delvist afkølet, kommes det hele også i en plastpose, inkl viskestykke
· Lad dem evt stå til næste dag
· Skær i skiver, og frys ned

Brødet er afprøvet ca 50 gange – og virker, men hvis man sænker sådan noget som gærmængden, skal det selvfølgelig hæve længere tid.

2 Responses to Brødopskrifter

  1. Benedicte Nielsen Whitehead skriver:

    Tak for tippet. Det er godt nok indviklet hva’.

  2. PiaP skriver:

    Vil blot dele min erfaring med brød hvorfra min læseviden er et par år gammel og derfor måske lidt rusten, men altså det virker på mig!
    Da jeg for et par år siden var på total minus histamin kur i et par måneder blev det med brød jo virkeligt et issue! og man kan jo ikke leve af hvidt brød!
    Bageriet Aurion laver fantastisk dejligt brød, specielt rugbrød som er hævet på honning og salt og det kan købes i naturkost butikker, det er ikke billigt, men det smager himmelsk og jeg kan ihvertfald tåle det.
    Yderligere læste jeg mig frem til at der hvor det går galt med brød er fordi almindeligt mel er malet på metalkværn og det bliver dermed så fint malet at selve kimen i kernerne bliver “mast” og dermed begynder der en karskning af kimen hvilket betyder histamin.
    Så derfor bør det gøre en forskel hvis man bruger mel som er malet på stenkværn og jo friskere melet er jo bedre!
    Ja jeg er overbevist om at det virker! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *