Histamin er en del af hovedgruppen biogene aminer.
Mange fødevarer indeholder ikke histamin, men indeholder derimod nogle af de andre stoffer blandt de biogene aminer, som også kan give en række forskellige symptomer.
Biogene aminer forekommer ofte sammen med histamin, da de også opstår som følge af en mikrobiel aktivitet. Der findes også en række levnedsmidler, der kun indeholder biogene aminer og ikke histamin, men alle kan være årsag til de mange forskelligartede symptomer som er nævnt under fanebladet symptomer. Begrundelsen herfor er, at f.eks tyramin og serotonin virker direkte på blodkarrene (som histamin), mens f.eks putrescin forhindrer nedbrydningen af histamin.
Cadaverin, spermin og spermidin frigører histamin fra bestemte histaminholdige celler i kroppen og virker derfor som en histaminfrigører.
Biogene aminer | |
Biogent amin | Forekommer f.eks. i |
Histamin | Fisk, ost, vin |
Cadaverin | Fordærvet kød |
Putrescin | Fordærvet kød, ost, tomater, appelsiner |
Agmatin | Ost |
Tyramin | Ost, sild, chokolade, kakao, citrusfrugter, vin |
Phenyletilamin | Bitter- og mælkechokolade, ost |
Serotonin | Ananas, avocado, bananer (modne), valnødder |
(Tabel oversat fra Wolzt/Ring/Holik Gesund essen & trotzdem krank)
De biogene aminers virkning | ||
Udgangsstof | Biogent amin | Virkning |
Histidin | Histamin | Pseudo-allergi, hovedpine, migræne, kolik |
Phenylamin | Phenylethylamin | Hovedpine, migræne, svimmelhed |
Tyrosin | Tyramin | Hjertebanken, stigning af blodtryk, hovedpine, migræne |
Dihydroxyphenylserin | Noradrenalin | Blodtryksstigning |
L-tryptophan | Serotonin | Blodtryksstigning, migræne |
Ornithin | Putrescin | Vækstfaktor for bakterier og skimmel, forstærker histamin |