Om histamin

Histamin

Histamin har mange funktioner i den menneskelige organisme. I de rigtige mængder er histamin et livsvigtigt stof, og mange processer i kroppen ville ikke fungere uden histamin. Menneskekroppen producerer selv histamin, og det står altid klar til frigørelse i kroppen.

Histamin har mange funktioner i kroppen

  • Det fremmer dannelsen af mavesaft
  • Det fungerer som vævshormon og er væsentlig ved overførsel af impulser i nervesystemet
  • Det spiller en vigtig rolle ved heling af sår og ved cellevækst
  • Det har indflydelse på søvnrytmen
  • Det har indflydelse på peristaltikken i tarmsystemet
  • Det er med til at styre appetitten
  • Det spiller en rolle ved regulering af kropstemperaturen, blodtrykket, smerteopfattelsen og dannelsen af hormoner.
  • Det kan udløse søsyge
  • Ved en immunreaktion på allergene stoffer, sker en eksplosionsagtig frigørelse i kroppen.

Histamin er det aktive stof ved allergiske lidelser som høfeber (Rhinitis allergica) og astma. Histamin er også en klassisk udløser af nældefeber og spiller en vigtig rolle ved allergi overfor medicin.

Hvis der er for meget histamin i kroppen, har det en lang række negative virkninger:

  • Hovedpine, migræne
  • Tilstoppet eller løbende næse
  • Astma
  • Forstyrret hjerterytme – hurtige pulsslag eller ekstraslag
  • Mavetarmproblemer, diarre
  • Opsvulmede øjenlåg
  • Nældefeber
  • Smerter ved menstruationsstart

I kroppen bliver histamin nedbrudt af enzymerne diaminoxidase (DAO) og n-methyltransferase. I tyndtarmen arbejder DAO konstant med at nedbryde det overskud af histamin, der indtages med kosten.

Histamins virkninger har været kendt i ca. 100 år, og i lang tid har man specielt lagt vægt på histamin som udløseren af høfeber. For ca. 10 år siden blev histaminintolerance beskrevet for første gang. Opdagelsen skete efter, at man var begyndt at studere personer der havde allergiske symptomer, selvom allergitesten var negativ.

Kilde: Histamin; Geniessen trotz Unverträglichkeiten

12 Responses to Om histamin

  1. Hanne skriver:

    Hvis man har histamin-intolerance, er det så ikke en god ide, at tage melatonin til nat?
    Mvh.Hanne

    • Liselotte skriver:

      Hej Hanne. Beklager det sene svar. Jeg ved ikke om histamin-intolerance har direkte indflydelse på melatonin-produktionen i kroppen, men hvis man har søvnbesvær så kan melatonin være en god løsning. Jeg kan også anbefale orange søvnbriller, de øger kroppens naturlige produktion af melatonin. Hilsen Liselotte

  2. Jean Ascher skriver:

    Hvis histamin bliver nedbrudt i kroppen af af enzymerne diaminoxidase (DAO) og n-methyltransferase – Hvad skal man så spise for af et ekstra tilskud DAO og n-methyltransferase…med henblik på at et mere afbalanceret forhold og for at få det bedre med mindre anfald???

    • Lise skriver:

      Godt spørgsmål du der har stillet. Håber du får et svar, for det kunne jeg også godt tænke mig at vide 😊

  3. Rasmus Lüdeking skriver:

    Hej.

    Jeg skriver da jeg pludselig for omtrent en måned/halvanden fik det ekstremt dårligt af bare en slurk alkohol. Har herefter ikke rørt det, udover med henblik på at teste forbedring (uden success).

    Det hele starter tilbage i sommers, da jeg løb ind i en punkteret lunge og måtte opereres på skejby. Det nævnes hertil at jeg altid har lidt af høfeber. Efter operationen tog jeg hjem og blev bedt at være opmærksom på ændringer som resultat af at jeg fik lov at tage afsted med, tilbageværende 2ml luft ovenpå lungen. 2 dage efter punkterede den igen, og måtte undergå en operation, der sikrer at det ikke kunne ske igen. Nok om operationsgangen, herefter var jeg hjemme igen, og fik det meget bedre. Var dog stadig på morfin og nedtrapning. Hertil, bliver det mærkeligt, da jeg på morfinen lagde mærke til at jeg ikke led af høfeber mere, og ikke har siden – overhovedet! Gennem de sidste 3-4 måneder af sommeren, havde jeg ingen problemer i forhold til høfeber overhovedet!

    Dog har jeg siden lidt at div. symptomer som træthed, muskelsmerter, hjertebanken og mange ting til. Er kommet og gået hos lægen, og han havde mig endda til en hjertespecielt som intet kunne finde. Blev dog bedt om at indtage 3×20 ml d-vitamin/jern pr. dag, da jeg lå lidt under det normale, og intet farligt.

    Mit største problem tildags er at jeg stadig ikke kan drikke en slurk alkohol uden at jeg føler mig meget fuld, og får div. symptomer. Hertil har jeg konstant stoppet næse, i den ene side og en følelse af træthed i hovedet i samme side. Hvis jeg lægger mig til den ene side, bliver en anden side stoppet og hoved-fornemmelsen følger.

    Mit spørgsmål er om noget af dette kunne have noget at gøre med histamin af en eller anden art. Det virker mig meget irriterende og har ingen idé om hvad der foregår, jeg har hele mit liv aldrig været meget syg, eller haft længerevarige sygdomme af nogen art.

    Jeg er snart på vej til lægen igen, men et svar ville være dejligt at kunne konsultere ham omkring.

    På forhand mange tak!

    • Liselotte skriver:

      Hej Rasmus. Det var en træls omgang du har været igennem. Du beskriver kun at du reagerer på alkohol. De fleste med histaminintolerance reagerer også på lagrede oste, røget laks, spegepølse og andre fødevarer der er lagrede. Hvis du slet ingen reaktion har på ovennævnte fødevarer, så er det formodentligt ikke histaminen i alkoholen du reagerer på. Hilsen Liselotte

  4. Doris Terp skriver:

    Jeg har i længere tid døjet med maveproblemer , især forstoppelse ,luft og smerter. Samt søvnproblemer og kuldefornemmelser. Det er startet efter at jeg er begyndt at tage betablokker, Propranolol . Egentlige “anfald” er først startet efter at jeg er begyndt at tage det som depotpille. Jeg ved ikke af, at jeg tidligere har haft allergi overfor fødemidler eller andet. Nu kan jeg ikke spise chokolade og spegepølse, måske heller ikke tåle rapsolie og måske andre fødemidler.
    Kan det være Propranolol , som er skyld i mine problemer ? Og ved man om der findes andre betablokkere, som ikke er medvirkende til histaminintolerance ? Hilse fra Doris Terp

    • Kirsten skriver:

      Hej Doris
      Jeg kan se, at der findes nogle ældre undersøgelser (30 år og ældre) ang. histamin og propranolol, men de er ikke umiddelbart entydige.
      Måske har du fået løst problemet?
      Min erfaring siger mig, at man ikke skal udelukke de selv mest egenartede reaktioner mellem fødevarer og medicin. Lægerne er ikke så glade for det. De ønsker evidens og den kan ikke altid opnås. Jeg kan kun råde dig til at tale med lægen. Der kan jo også være nogle hjælpestoffer i tabletterne, som du ikke kan tåle.
      Med venlig hilsen
      Kirsten Skjerbæk
      Ernæringsterapeut og farmaceut

  5. Annette skriver:

    De sidste 5 år har jeg lidt af forstoppelse skiftevis med almindelig mave, kløe især i pande med udslæt og kløe i perioder på hele kroppen. Jeg får udslæt på kroppen og nogen gange har jeg oplevet hævelser om øjnene. Jeg taber en del hår i perioder, hvorefter det vokser ud igen.

    Gentofte allergiklinik siger, at jeg generelt har et forhøjet niveau af antistoffer i blodet – kunne histamin intolerance været svaret…?? Og hvad er løsningen??

    • Liselotte skriver:

      Normalt har man ikke forhøjet indhold af antistoffer ved histaminintolerance, da den skyldes en forhøjet optagelse af histamin fra maden. Antistoffer er som regel et tegn på allergi. Men det kan ikke udelukkes at histaminholdige fødevarer forværrer din tilstand, da histamin netop kan udløse kløe, udslæt, hævelser mm. Prøv i en kort periode (et par uger) at undvære de mest histaminrige fødevarer og se om dine symptomer forsvinder.

  6. Maria Langebæk skriver:

    Hej
    jeg er ved at skrive en opgave omkring histamin. Jeg vil gerne vide hvodan man måler hvor meget histamin der er i kroppen? og hvor meget histamin man burde have i kroppen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *