Fødevarers indhold af salicylsyre

 Salicylater forekommer i mange krydderier,  hovedparten af al frugt og en lang række grøntsager.  Herudover har lakrids og pebermynte et højt indhold af salicylat. Ligeledes forekommer det i  en lang række alkoholiske drikke.  Nedenfor er listet salicylat indholdet i en lang række fødevarer. Fødevarelisten stammer fra www.salicylatesensitivity.com som er et forum for folk med salicylsyre overfølsomhed.
 
Foruden fødevarer skal man også være opmærksom på kosmetik, cremer, sæbe, hårshampoo og tandpasta som kan indeholde salicylater.  Indhold af salicylsyre kan i nogle tilfælde læses i varedeklarationen, andre gange skal man være opmærksom på de planter som er brugt i produktet, f.eks myntesmag i tandpasta eller wintergreen oil i cremer. Du bør være varsom med at bruge urtemedicin, med mindre du kender alle ingredienserne. Du kan finde flere oplysninger herom hos ovenstående forum.
Når du er salicylsyre overfølsom reagerer du oftest også kraftigt på smertestillende medicin som er i familie med acetylsalicylsyre. Husk derfor altid at kontrollere etiketten på din smertestillende medicin, det er angivet hvis den er farlig for personer med acetylsalicylsyre overfølsomhed.
Det er generelt sikkert at bruge smertestillende medicin af paracetamol-typen.
 

 Fødevarers indhold af salicylsyre

 Frugt

 
Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Banan Æble Golden Delicous Æble Red Delicous Æbler alle andre varianter Al tørret frugt
Pære på dåse **** Nashi Pærer (Japansk pære) Dåse eller tørret Fig Dåse moreller (kirsebær) Avocado
Lime Papaya pære på dåse**** Cantaloupe (melon) Sortebær
Pære (modne og skrællede) Paw Paw (Papaya) Custard æble Grapefrugt Solbær
  Trætomat (Tamarillo) Lemon Kiwi Blåbær
    Japansk mispel Kærlighedsfrugt Boysenbær
    Mango Mandarin Kirsebær alle andre slags
    Passionsfrugt Melon Tranebær
    Pære omhyggeligt skrællede Morbær Ribs
    Dadelblommer Nektariner Dadel
    Granatæble Fersken Drue (Vindrue)
    Rabarber Sukker banan Guava
      vandmelon Loganbær (Boysenbær)
        Appelsin
        Ananas
        Blomme
        Sveske
        Rosin
        Hindbær
        Røde Ribs
        Rock melon
        Jordbær
        Sultana (Stenfri drue eller stenfri rosin)
        Tangelo (Krydset mandarin/pomelo)
        Mandarin
        Youngberry

    

****Pære på dåse har et ubetydeligt indhold af salicylsyre når den ligger i sukkerlage, ligger den i naturel juices/lage, har de et moderat indhold af salicylsyre da de ofte indeholder noget skræl som indeholder salicylsyre   

Grøntsager

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Bambusskud Bønne spire Konserverede asparges (asparges på dåse) Lucerne spire Grønne oliven dåse
Bønner tørrede ikke Borlotti Borolotti bønner Aubergine Skrællet Artiskok Capsicum
Cabbage (grøn eller hvid) Brussels spire Rødbede Aubergine med skræl Champignon
Selleri Rødkål Sorte oliven Brød bønne Julesalat
Grønne flæk ærter Blomkål Dåse asparges Broccoli Chili peber
Linser (brun) Kikærter Gulerod Dåse sorte oliven Courgette (squash)
Linser (rød) Purløg Frisk tomat Agurk Endive
Hovedsalat (iceberg) Choko Frosen spinat Agurk Sylteagurk
Ærter (tørrede) frisk asparges hovedsalat (andre end iceberg) Ægplante Stærk peber
Kartofler (gamle hvide og skrællede) Grønne bønner Marrow Frisk spinat Peber
Kålroe Grønne ærter Svampe Okra Ræddike
  Porrer Pastinak Radise Tomat
  Mung bønne spirer Kartofler (nye og rød pontiac) Søde kartofler Tomat produkter
  Løg Græskar Vand Kastanje Vand Kastanje
  Kartofler (Hvide med skræl) Sne ærter Brøndkarse  
  Skalotteløg Spire Zucchini  
  Gule flæk ærter Majs    
      Kålroe  

Nødder og kerner

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Valmuefrø Cashews Tørret kokosnød Brazil nødder Mandel
  Hasselnød Peanut Butter Macadamia nødder Peanuts med skind
  Pecan Græskarfrø Pinjekerner Vand kastanjer
  Solsikkefrø Sesamfrø Pistachienødder  
    Valnødder    
   

 

Sukkerholdige ingredienser

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Johannesbrødkerner Karamel**** Melasse   Tyggegummi
Kakao Gylden sirup? Råsukker   Frugt aroma
Hjemmelavet karamel **** Malt Extract     Honning
Ahorn sirup       Honning aroma
Hvidt sukker       Marmelade (med undtagelse af hjemmelavet pæremarmelade)
        Lakrids
        Slik med mint smag
        Pebermyntepastiller

**** Karamel kan laves af bare sukker og vand eller sukker og mælk – begge er salicylat fri og derfor er karamel generelt OK. Men købt karamel kan have en del tilsætningsstoffer og smagsstoffer der indeholder salicylsyre- så vær forsigtig når du køber karamel og husk at læse ingredienserne.
 
  

Krydderier, saucer og toppings 

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Gylden sirup Purløg Friske koriander blade All Spice Anisfrø
Malt eddike Fennikel – tørret Peberrod Lauerbærblad Basilikum
Ahorn sirup (ren) Hvidløg Mayonnaise Kommen Sort peber
Salt Persille   Kardemomme Cayenne
Hvidt sukker Safran   Kanel Selleri pulver
      Nelliker Chili flager
      Koriander Chili pulver
      Ingefær Æbleeddike
      Mixed herbs Spidskommen
      Sennep Karry
      Pimiento Dild
        Bukkehorn
        Ingefær
        Honning
        Lakrids
        Muskatblomme
        Marmite
        Mynte
        Sennep
        Muskat
        Oregano
        Paprika
        Pebermynte
        Rosmarin
        Salvie
        Tabasco
        Estragon
        Timian
        Gurkemeje
        Vegemite and other Yeast Extracts****
        Hvid peber
        Hvid eddike
        Vineddike
        Worcester Sauce
         
         
         
         

  

 

 Fedtstoffer og olier

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Smør   Mandelolie Sesamolie Kokosolie
Rapsolie   Majsolie Valnøddeolie Olivenolie
Margarine****   Peanutolie    
Tidselolie        
Sojaolie        
Solsikke        

**** Kun hvis det er lavet af vegetabilsk olie
 
   

Korn

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Byg     Morgenmad der indeholder frugt, nødder, honning eller kokosnød  
Boghvede     majs corn-flakes  
Hirse     Majsmel  
Havre     Morgenmadsprodukter med aroma  
Ris     Majs  
Ris korn     Polenta  
Rug        
Hvede        

 
 

Kød

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Okse Lever   Fisk på dåse i uacceptabel olie og/eller med krydderier Forarbejdede kødprodukter(mange er krydrede og indeholder derfor salicylater)
Kylling     Sovs lavet af boullionterninger, kødekstrakt etc Krydret kød (salami, pølser,frankfurters,hotdogs)
Æg        
Fisk        
Lam        
Indmad        
Kanin        
Kammuslinger        
Kalkun        
Kalv        
Etc etc.****        
         

**** det meste kød, fisk og kylling er fri for salicylsyre men man skal undgå kød der er blevet forarbejdet eller krydret da det ofte indeholder salicylsyre
 
  

Mælk og soja produkter

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Smør   Blåskimmel ost    
Cream        
Ost (ikke blåskimmel)        
Mælk        
Yoghurt (Kun naturel)        
Is ****        
Rismælk        
Gedemælk        
Sojamælk        
Tofu        

**** husk at læse etiketten nøje, de er OK hvis der ikke er nogle tilsætningsstoffer eller aromaer. Alternativet er hjemmelavet is.  

    

Bage produkter

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
Majsstivelse   Sesamfrø Majssirup  
Gylden sirup        
Malt        
Birkes        
Rismel        
Rugmel        
Sago        
Sojamel        
Sukker        
Tapioca        
Hvedemel        
         
         
         

  

 

Snacks og slik

Ubetydeligt Lavt Middel Højt Meget højt
  Almindelige kartoffelchips (Læs ingredienslisten) Æblechips (Kun hvis de er hjemmelavet af acceptable varianter af æbler) Popcorn Tyggegummi (alle smagsvarianter)
      Popping corn Slik og is med frugtsmag
        Lakrids (alle smagsvarianter)
        slik med mint/perbermynte smag
        Pickles

10 Responses to Fødevarers indhold af salicylsyre

  1. Maya skriver:

    Ingefær står to steder, både i meget høj og høj? Jeg har lige spist blandt andet frisk ingefær, og fået kløende knubber i hele ansigtet, det sker af og til og jeg er stadig på jagt efter synderen. Er der andre intolerance/allergier der reagerer på frisk ingefær?

    • Liselotte skriver:

      Jeg ved ikke om der er andre intolerance hvor ingefær er indblandet. Men hvis du har salicylsyreintolerance, så vil du formodentligt også reagere på andre fødevarer med meget højt indhold af salicylsyre herunder krydderier og pebermynte.

  2. Sally Kragh Andersen skriver:

    DU SKAL IKKE SPISE LIME. Det er må være en fejl på listen. Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at vide noget omkring
    Kaffe
    The
    Urtete
    Tang

  3. Kenneth Christensson skriver:

    Hej,
    Ser i förteckningen ovan att kokosolie anges ha mycket högt innehåll av salicylsyre.
    Blev överraskad då vi använt kokosolja(Markatta kallpressad virgin) under lång tid för matlagning och som morgondryck i ett glas apelsinjuice.
    Trodde att det var helt utan skadliga tillsatser.
    Är salicylsyre naturligt förekommande i kokosolja eller en tillsats vid produktionen?

    Tacksam för ert svar,
    Kenneth

  4. Anna skriver:

    hej

    Jeg har været usikker på om jeg udover en intolerance overfor histaminer også reagerede på salicylsyre da jeg har fået eksem/udslæt af flere cremer og rengøringsmidler. Jeg synes derudover heller ikke at den histaminfattige diæt har fjernet alle mine symptomer, så tænkte det kunne være en mulighed. Nu har jeg prøvet at tage en aspirin med 500 mg acetylsalicylsyre og der skete tilsyneladende ingenting, ved du/nogen om det betyder at jeg godt kan udelukke at salicylsyre skulle være et problem?

    vh Anna

    • Anna skriver:

      .. eller kan det være nødvendigt at tage en større dosis for at fremprovokere en reaktion?

      • Liselotte skriver:

        Hvis du ikke har nogen reaktion ved normal dosis, så har du ingen intolerance. Lad endelig være med at gå op i dosis, det er ikke klogt med smertestillende medicin.

    • Liselotte skriver:

      Hej Anne

      Normalt hænger reaktion på salicylsyre sammen med intolerance overfor acetylsalicylsyre, så hvis du kan spise pillerne uden reaktioner, så tror jeg godt du kan udelukke salicylsyren. Jeg tror der kan være en del andre ingredienser i cremen som du kan reagere på, men det er ofte en opgave for en hudlæge at finde ud af.

      Hilsen Liselotte

      • Anna skriver:

        Det lyder fornuftigt, mængderne i aspirin må da være mange gange højere end hvad man finder i de forskellige frugter, grøntsager og så videre. Det ville også være rart at kunne udelukke salicylsyrerne, det er godt nok en omfattende gruppe.

  5. annette vendelbo jensen skriver:

    hejsa

    det er en rigtig fin og brugbar liste, det eneste jeg mangler er lidt udspecificeret hvilke drikkevarer der indeholder Acetylsalisylsyre.
    Jeg har hørt at man ikke må drikke the og kaffe, men er det alle theprodukter?

    hilsen Annette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *