Friskmælksprodukter som mælk, fløde, yoghurt, smør, flødeost, friskost og hytteost indeholder kun små mængder histamin.
Jo længere en ost har modnet , jo højere er histaminindholdet. Da histaminindholdet afhænger af fremstillingmetode og lagring, kan det variere indenfor de enkelte ostesorter og derfor kan det være svært at skelne mellem “ufarlige” og “farlige” oste.
For osteelskere kan det være et problem da de specielle smagsstoffer i osten først dannes med tiltagende modning og derfor også med tiltagende histaminindhold.
Du kan dog følge disse grundregler for oste:
- Undgå alle ostesorter som har en lang modningsperiode. Det er specielt hårde oste som emmentaler, alpeost, parmesan og delvist også cheddar.
- Undgå de lagrede varianter, vælg f.eks mild danbo frem for mellemlagret eller lagret danbo.
- Undgå bløde og modne skimmeloste
- Undgå råmælksoste, da mælken ikke pasteuriseres vil råmælksfloraen føre til et højere histaminindhold.
- Flødeost, friskost og hytteost er næsten fri for histamin.
Målt histaminindhold i mælkeprodukter og oste | |
Fødevare | Milligram (mg)/kg |
Mælk, yoghurt | |
Pasteuriseret mælk | 0,3 – 0,7 |
Langtidsholdbar mælk (UHT) | 0,8 |
Yoghurt | 2,1 |
Mælkepulver | 1,2 |
Hårde oste | |
Emmentaler | 10-500 (2500) |
Bjergoste | 10 – 1200 |
Parmesan | 10 – 50 |
Cheddar | 10 – 60 (1300) |
Blå og grønskimmeloste | |
Blåskimmelost | 10 – 80 |
Stilton | 150 |
Roquefort | 2000 |
Skæreoste | |
Gouda | 10 -200 (900) |
Edammer | 10 -150 (500) |
Fontina | 10 – 100 |
Hollandsk ost | 10 – 60 |
Bløde oste | |
Camembert, Brie | 10 – 300 (600) |
Er fåre- eller gedeosterulle en blød ost? Og hvad er en friskost?
Friskost lagres ikke og der udvikles derfor ikke histamin af væsentlig grad. Philadelphia ost er f.eks. en frisk-ost.