Detaljeret oversigt – histaminrige fødevarer

Gruppe Histaminrige fødevarer dvs. ikke tilladte levnedsmidler
Brød, mel, gryn og bagværk Alle typer rugbrød bagt på surdejFranskbrød, sigtebrød, grahamsbrød og andre former for hvidt brød bagt med surdej

Fuldkornsrug- og hvedemel
Mejeriprodukter og æg Lagrede skæreoste, skimmeloste og surmælksosteÆggehvide

Evt surmælksprodukter: Kærnemælk, cremefraiche, yoghurt, hytteret, ylette, ymer
Grønt og frugt Eddikesyltede frugter og grøntsagerTomat (friske, tomatjuice og på dåse)

Spinat, sojabønner, bønnespirer,
banan, jordbær, ananas,
Alle nødder (specielt valnødder/cashewnødder)
Kød, fisk og pålæg Al slags indmadFisk: Forel, ørred, laks, makrel, tun, sild og sardin

Skaldyr: Hummer, rejer, krabber, muslinger, østers
Alle pølsesorter, men især spegepølse
Leverpostej, pate og mayonnaisesalater
Alle røgede kødprodukter
Al fiskekonserves, lagesaltede, marinerede fiskevarer.
Alle røgede fiskeprodukter
Fedtstoffer Ingen begrænsninger
Diverse SalatdressingsKryddersaucer og marinader

Færdiglavede saucer og supper (pulver og på dåse)
Kødkonserves
Fiskekonserves
Buddingpulver
Kakao, chokolade og nougat
Eddike
Drikkevarer Alle ølsorterAlle vine

Gløgg og spiritus
Tomatjuice og grøntsagsjuice

17 Kommentarer til Detaljeret oversigt – histaminrige fødevarer

 1. Lone skriver:

  Hej jeg har næsten lige selv opdaget at selv den mindste smule rødvin Gør mig ildrød i hovedet og der snakker vi om mindre end 1 dl
  Hvis jeg drikker mere får jeg total issyl hovedpine der Gør ondt aht
  Derudover plages jeg af kløe og knopper på ryg og arme hvis jeg spiser frugt yoghurt
  og oppustet mave ved brød og oksekød
  Jeg tænker nu er det histamin intolerance jeg har ???
  Og må jeg slet ikke spise nogle af de ting på listen
  Er lidt nervøs over alt det her.
  Kæmper med følgerne af en færdsel ulykke også

  • Liselotte skriver:

   Det er forskelligt hvor ens tærskel er, nogle kan nøjes med at undgå rødvin og de mest histaminholdige fødevarer, mens andre er nødt til at følge en diæt i hverdagen. Prøv i første omgang at at skære rødvinen væk og observer om du reagerer på andre fødevarer.
   Hvis det viser sig at du reagerer på en række histaminholdige fødevarer, så prøv et par uger at holde en histaminfattig diæt, og se om det giver en bedring. Hilsen Liselotte

 2. Gert Bodeholt skriver:

  Hej jeg er på Histamin fattig diæt, i den forbindelse kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre, hvordan det er med æg, der stod at man skulle holde sig fra rå æggehvide herinde men nu kan jeg se at der bare står æggehvide ? . Jeg har været på diæten 2 uger og de sidste to dage har jeg haft grøntsager med røræg med, min hud var også lidt træls op til men de to dage har det været helt galt så har lidt svært ved at skelne mellem om det er det eller en anden grund.
  PS har fået røræg nogle uger før jeg startet på diæten hvor det ikke var så galt

 3. Helle Grunert skriver:

  Vedr. vin: Der er stor forskel på druesorternes indhold af histaminer. Jeg kan f.eks. slet ikke tåle druen Cabernet Sauvignon, men har det fint med alle andre druesorter. En californisk vinmager forklarede mig, at netop denne druesort har meget tyk skal og derfor har et stort indhold af histaminer. Så giv ikke op overfor vin. Det kan sagtens tænkes, at du kan tåle visse vine. Læs på ediketten og lær druerne at kende. Cabernet Sauvignon findes ofte i Bordeaux vine og visse vine fra Californien og Sydafrika.
  Men det er ret nemt at finde vine lavet af kun en enkelt druesort, f.eks. Merlot, Syrah eller Gamay. Det kræver naturligvis, at du kan tåle alkohol…

 4. Ricco skriver:

  Jeg har i mange år døjet med næsten konstant atopisk eksem, og er nu ved at finde ud af om jeg har histaminintolerence og er derfor i gang med at fjerne en del fødevarer fra min kost. Jeg kan se, at der er en del forskelle på fødevareoversigten her og så på dem jeg finder på udenlandske sider.

  Her på siden er ‘alt kogt eller stegt kødpålæg’ på den histaminfattige liste, mens udenlandske sider anbefaler at man holder sig fra al kødpålæg.

  Og hvordan med kidneybønner (dem fra dåse)? De nævnes ikke her, men optræder på flere udenlandske lister over histaminrige fødevarer.

  På forhånd tak.

  Vh Ricco

  • Liselotte skriver:

   Kødpålægs histaminindhold er afhængigt af forarbejdningen, er det røget eller modnet på anden måde så er histaminindholdet øget. Kogt skinke f.eks er OK. Samtidig skal man være opmærksom på at skiveskåret kødpålæg har begrænset holdbarhed efter åbning af en pakke, den skal bruges indenfor 3 dage efter åbning. Hold også øje med holdbarhedsdatoen, køb pakker der er nyligt er producerede. Hvis du overholder de retningslinjer kan du godt spise kødpålæg.

 5. Sevilay skriver:

  Hej,
  Hvor er jeg glad for, at jeg idag har fået kendskab til denne hjemmside :)))
  Jeg har i mange år haft mange af disse symptomer, og til daglig døjer med krydsreaktioner i forbindelse med min pollenallergi. Jeg har i en periode fået diagnosen depressiv og har taget medicin mod dette i flere år!! Men jeg led jo bare af pollenallergi/krydsreaktioner. Jeg tager en antihistaminpille hver dag. Og det siger jo sig selv at jeg så skal afholde mig fra madvarer, der frigiver histamin. I siger denne intolerance ikke er anerkendt, men er der nogle, som har fået foretaget en histaminintolerancetest et sted, som tester for denne? Det vil være super at få bekræftet sine intolerancer på papir, og ikke evig have en formodning og ikke begrænse sig unødigt. Jeg lider også af laktoseintolerance :((

 6. Maja skriver:

  Hej
  Hvad mdr de kemiske hævemidler , bagepulver og natron?
  Må man spise hvede-og havreklid?

  • Liselotte skriver:

   For de fleste er bagepulver og natron ikke et problem. Med hensyn til hvede og havreklid, så er det også et spørgsmål om at passe på med for mange fibre, hvis man har tendens til maveproblemer. Så her skal du prøve af hvad der virker for dig.

 7. Navarana Lodberg skriver:

  hej.
  jeg tænker at når der ikke må bages pån surdej og ej heller bruges gær ?????? hvad bruger man så ????

  minus Soyabønner, gælder det så også alle soyaprodukter ???

  og hvad med kærner ?? tænker solsikke, hørfrø, græskarkærner, sesam osv ??

  de venligste hilsner fra Navarana

  • Liselotte skriver:

   Prøv at se punktet opskrifter under menuen fødevarer. Her er nogle forslag til opskrifter. Du kan også vælge at bage med lavere gærmængde.
   Denne fødevareliste stammer fra rigshospitalet. Der er forskellige holdninger til hvor meget gær betyder for histaminintolerance alt efter hvilke hjemmesider og fødevarelister man finder.
   Soyabønner er fermenterede, så derfor også produkter lavet af soyabønner.
   Med hensyn til kerner så er det individuelt. For mit vedkommende kan jeg tåle solsikkekerner men reagerer på græskarkerner.
   Hilsen Liselotte

 8. Ruth Heiberg Michaelsen skriver:

  Hej.
  Jeg er rigtig glad for at have fået en oversigt over “tilladte” og “ikke tilladte” fødevarer i relation til histaminintolerance. Jeg savner at få at vide om te herunder roibushte har stort eller noget indhold af histamin???
  Venlig hilsen
  Ruth Heiberg Michaelsen.

  • Liselotte skriver:

   Hej Ruth
   Sort te er fermenteret og indeholder/frigiver histamin. Urtete som f.eks kamillete er OK at drikke.
   Når man læser om Roibush te på nettet ser man anbefalinger af teen mod bl.a. allergi. Det skulle skyldes indhold af quercetin og rutin som stabiliserer mastcellerne i kroppen som derfor ikke frigiver histamin. Om teen er god ved histaminintolerance ved jeg ikke, men du kan prøve den når du når testfasen og se om du reagerer på den. Skriv gerne tilbage om dine erfaringer.
   Hilsen Liselotte

   • Lone Bek skriver:

    Jeg drikker en hel del rooibos te og får ikke problemer med oppustet mave, som jeg gør af alm. sort te. Jeg afveklser rooibos med grøn te og andre urte-teer, da jeg holder meget af te… Savner ofte en dejlig kop sort te…

 9. Luna skriver:

  Hej Liselotte.
  Tak for dit tiltag med siden. Jeg har haft meget glæde af tabellerne.
  Har læst en del her og der, og kontaktet folk i Østrig. Der forskes der jo en del i emnet Histamin Intolerance (her i DK anerkendes det ikke som lidelse!)Jeg blev anbefalet stoffet DIOSIN, som jeg køber på nettet:
  http://www.laktonova.de/onlineshop/magendarm/daosin.php
  Har afprøvet det flere gange, når jeg skal i byen, og har undgået min migræne.
  Vil også prøve at tage ekstra B6 vit.
  DAO er det stof vi (os i dette forum :-))mangler, så måske andre også kan få glæde af det.
  Vh Luna

  • Ann-Sophie skriver:

   Hej Luna
   Nu er det første gang jeg er inde i dette Forum, idet jeg først i går fik konstateret fruktose int. Fik for 1år siden konstateret laktose int. Har du også det? Jeg spørger i forhold til de piller som du anbefaler.
   Mvh
   Ann-Sophie

   • Liselotte skriver:

    Hej Ann-Sophie
    Luna skriver om præparatet Diosin som indeholder et udtræk af enzymet diaminoxidase. Det hjælper ved histaminintolerance ved at tilføre mavetarmkanalen ekstra diaminoxidase som herved nedbryder histamin inden det når at blive optaget i kroppen. Du vil kun have gælde af diosin hvis du også har histaminintolerance.
    På food intolerance network (engelsk sproget hjemmeside) kan du finde meget information om fruktose intolerance og her er nævnt præparatet Fructosin. Det indeholder enzymet xylose isomerase, som omdanner fruktose til glucose, som lettere kan optages. Præparaterne fremstilles af det østrigske firma Sciotec. De fremstiller også præparatet Lactosolv, som indeholder lactase. Du kan læse om præparaterne på Sciotecs hjemmeside http://www.sciotec.at.
    Hilsen Liselotte

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


− 3 = 6

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>