Om histaminintolerance

Histamin optræder naturligt i visse fødevarer. Det er samtidigt et stof, som frigives i kroppen som en del af en allergisk reaktion, hvilke kan medføre astma og åndenød, rødmen af huden, nældefeber, kvalme, opkastning, hovedpine og diarre.

Kroppen har et enzym (diaminoxidase – DAO) som nedbryder det histamin, der optages fra histaminholdige fødevarer, så når man spiser en fødevare, som indeholder histamin, optages histaminet ikke fra tarmen og påvirker derfor ikke kroppen.

Men nogle af os har et lavt niveau af dette enzym, og når vi spiser for mange histaminrige fødevarer, får vi “allergilignende” symptomer som hovedpine, rødmen, diarre, opkastninger og  mavesmerter. Dette kaldes histaminintolerance. Nogle studier har også vist sammenhænge mellem histaminintolerance og nældefeber, astma, løbenæse, eksem, angst og panikanfald. (se også siden Symptomer)

Det formodes at ca 1% af befolkningen har histaminintolerance (vurderet ud fra fransk undersøgelse hvor 33.000 personer blev udspurgt om fødevarereaktioner).

Ca 80 % af de histaminintolerante er kvinder og hos dem viser symptomerne sig ofte omkring 40 års alderen. Der kan derfor her være en sammenhæng med hormonændringerne i kroppen.

En række lægemidler blokerer  enzymet diaminoxidase og de kan derfor også være årsag til histaminintolerance.

Fødevarer med et særligt højt indhold af histamin:

  • Rødvin og øl
  • Ost – specielt lagrede oste – herunder camembert, brie, roquefort og parmesan
  • Skaldyr
  • Mange former for fisk, speciel lagret fisk (røget fisk og fiskekonserves)
  • Tomat (især dåsetomat, tomatpure og ketchup)
  • Spinat, avocado, aubergine
  • Spegepølse og røgede kødprodukter
  • Soyasauce
  • Fermenterede grøntsager
  • Gær, gærekstrakt

Der er også nogle fødevarer, som kan få kroppen til at frigive histamin fra kroppens egne immunceller. Indtag af disse fødevarer kan derfor også give “allergilignende” symptomer. Endelig indeholder nogle fødevarer andre biogene aminer som konkurrerer med histamin om at blive nedbrudt af diaminoxidase, dvs der er pludseligt ikke nok enzym til at hindre optagelse af histamin. De biogene aminer kan også i sig selv give reaktioner i kroppen hvis de optages.

Disse fødevarer er bl.a.:

  • Rå æggehvide
  • Skaldyr
  • Jordbær (histaminliberator)
  • Tomat
  • Chokolade
  • Ananas
  • Alkohol
  • Citrusfrugter (histaminliberator)
  • Bananer

Se  mere detaljerede lister under Fødevarer

Det skal bemærkes, at allergitest for disse fødevarer (priktest eller blodprøver) vil være negativ – årsagen er histaminintolerance og ikke fødevareallergi.

Diagnose af histaminintolerance foretages normalt ved at patienten sættes på en histamin-fattig diæt for et par uger, hvorefter det vurderes, om symptomerne er aftaget.

Behandlingen består af at undgå histaminholdige fødevarer. Det kan ofte hjælpe at tage en antihistamin ved symptomer.

Der findes tabletter med udtræk af diaminoxidase, men det er forskelligt fra person til person, hvor meget de hjælper.

16 Responses to Om histaminintolerance

  1. Sandra Kjær Danielsen skriver:

    Hej

    Jeg faldt over denne side. Jeg mistænker jeg har udviklet histamin tolerance efter at have været på antidepressiv medicin (mirtazapin) i 3 år. Jeg har mange af symptomerne og har fået allergi test, men den var negativ. Mit spørgsmål er hvad jeg helt præcist kan spise i en histamin-fattig diæt? Så vidt jeg kan læse mig frem til er det MEGET begrænset hvad man kan spise, og jeg tænker da umuligt det kan være sundt (for ikke at nævne dødsygt)……man må da komme til at mangle mange vitaminer?…..og hvad med at få nok kalorier. Kan man få det på sådan en diæt? (jeg er tynd og må ikke tabe mig)

    • Liselotte skriver:

      Diæten kan være meget begrænsende hvis man udelukker alle fødevarer med histamin og biogene aminer. Du skal i første omgang nøjes med de fødevarer der står under højt indhold af histamin. Du kan også vælge at tage Daosin tabletter i forbindelse med måltider hvor der er histaminrige ingredienser. Det er et spørgsmål om at prøve sig frem. Men sørg undrer alle omstændigheder for at spise varieret.

  2. jan peter mikkelsen skriver:

    Kan I Hjælpe mig Hvis jeg Driker 1 øl eller 1 glas vin for jeg løbe næse og det være i
    ca 6-7 timer jeg bliver røge kinder + jeg koger ps har astma jeg kan godt li vin + øl
    det er kommet for 3 månder siden jeg er 72 år venlist jan mikkelsen

    • Liselotte skriver:

      Hej Jan. Reagerer du på andre fødevarer med højt indhold af histamin – f.eks. stærke oste, spegepølse eller chokolade?
      Du kan evt prøve at tage en antihistamin inden eller lige efter du drikker en øl, og så se om du mærker en forskel. Du kan fx prøve Benadryl som findes i håndkøb og har en kort virkningsperiode på ca 8 timer. Hilsen Liselotte

  3. Randi duus skriver:

    Jeg lider af kronisk nælde og er i behandling med oxilir samt daglig intagelse af histamin medicin jeg søgte på hvad jeg skal holde igen med for at se om det ikk blir bedre jeg har haft det i 5 år og et 47 i dag og intet har ændret sig jeg er ost og chokolade elsker og det er jo et minus kan jeg se men vil gerne kunne hænge sådan et skema op med hvad jeg skal undgå

  4. Gitte Lind Bendixen skriver:

    Jeg søgte på google på “kan ikke tåle øl og vin” og så dukkede dette op. Jeg er nærmest i dvale dagen efter at jeg har drukket en enkelt øl, men også dagen efter, hvor jeg bare er ufatteligt sløv og træt og ganske enkelt ikke kan samle tankerne og derfor bemærker jeg det nok mest. Men jeg har været på tur, hvor jeg faktisk hovedsageligt spiste: ny tilberedt kød, mælk, havregryn, friske grøntsager, vand og ikke meget andet og jeg var ufatteligt frisk og hverken havde maveproblemer, søvnproblemer, hovedpine, træthed, kløe, udslet eller bumser. Jeg var ekstemt ovenpå, og siden har jeg forsøgt mig med forskellige kure, bla. at undgå mælk (men tog så soja, som også gør mig træt og giver kløe), hvedemel og sukker eller at spise rå grøntsager mere end ellers. Når jeg læser det her og tænker tilbage på, hvordan jeg har reageret på mad, så kan jeg faktisk præcist sige, at gærede ting har gjort mig træt og sløj og sløv, hvorimod helt friske ting, har været godt for mig, og hvedemel, samt rugbrød igen gør mig træt, mens øl og vin er en totalt dræber, selvom jeg nemt kunne drikke og spise den slags, da jeg var yngre. Det er også noget, som er kommet meget på det sidste og derfor har jeg rendt lægen på dørene, for at finde ud af, hvad der er galt – uden held. Jeg har faktisk også hjertebanken (men mit hjerte fungerer fint), mit solarpleksus kan knuge helt sammen – uden nogen grund, og faktisk nærmest alle af de listede problemer. Der skal heller ikke meget til, at jeg får nældefeber, der dog forsvinder af sig selv. Jo, jeg springer lige på en kur og ser om det virker.

    • Claus Lysholm skriver:

      Jeg kan nikke genkendende til alt det, du beskriver!
      Jeg har i en periode nu angrebet problemet og sat mig selv på en lækker, sund kost startende med en smoothie om morgenen og har ikke kunnet forstå at jeg STADIG bliver påvirket af den med kløen, nysen osv. Super irriterende, da jeg jo nu går uden om alt det, jeg godt ved trigger ubehag. I smoothies i dag er bl.a. spinat, advocado, banan og frugter inkl. jordbær populære og nu ser jeg at de OGSÅ er på listen over fødevarer med højt niveau af histaminer og biogene aminer! Det har jeg ikke set før, men giver rigtig god mening i forhold til min krops reaktion.
      Puha, det er sgu ikke nemt, men nu skal jeg til bunds i det – det skylder jeg mig selv. Har for mange gange være slået skakmat og føler mig til gengæld super frisk og stærk, de perioder hvor det er lykkedes at undgå det forkerte fødevarer. For få perioder desværre, fordi det er så sk… svært at navigere i det, som ikke engang laboratorietest for fødevareintollerance har kunnet afklare for mit vedkommende.

  5. Line skriver:

    Hej jeg kan se der her er en liste over madvarer med højt indhold af histamin er der også en med moderate mængder?
    min kostvejleder påpegede at stort set alle mine symptomer pege mod mastcelleproblematik og at jeg skulle undgå fødevarer med højt histaminindhold. Jeg kan dog se på denne liste at der var et pr fødevarer hun ikke fik nævnt som værrende højt i histamin (spinat, soyasauce, gær mm.) som jeg flittigt havde spist mens jeg testede om jeg fik det bedre. Så kunne rigtigt godt tænke mig en “fuld” liste over ting jeg bør undgå.
    mvh Line

    • Ole Kaasgaard skriver:

      Hej Gitte.
      Læs lige om dette mirakel.
      Jeg kan genkende alt hvad du skriver, men bare gange 5. Jeg har også mindst 2 gange om året besvimet når jeg havde spist nogle af de ting jeg ikke kunne tåle.
      Jeg har søgt læge mange gange og været indlagt på Aalborg sygehus, for at blive undersøgt, men uden resultat. Det har stået på i over 30 år!!!!!
      På en ferie i februar måned 2017, spiste jeg noget fisk og blev meget syg med voldsomt opkast og diarre. Jeg har aldrig oplevet noget lignende før.
      Jeg kan nu spise og drikke alt det jeg ikke kunne tåle tidligere, uden at blive dårlig. Selv min snorken om natten er forsvundet, da jeg ikke har stoppet næse mere. Mit helbred er som er jeg blevet 20 år yngre. Sygdommen må have noget med tarmfloraen at gøre. Måske en tarmskylning kunne gøre det samme, med opbygning af en sund tarmflora bagefter. Jeg tør næsten ikke fortælle andre om det. Det lyder jo helt mærkeligt, men jeg håber andre kan have hjælp af at læse om mine oplevelser.

  6. anita skriver:

    jeg har kikket lidt på den her tekst..En række lægemidler blokerer enzymet diaminoxidase og de kan derfor også være årsag til histaminintolerance.

    nogen der ved og eltoxin er imellem????

    • Liselotte skriver:

      På siden “Medicin” finder du en liste over de medicintyper som man ved kan være årsag til histaminintolerance. Umiddelbart er eltroxin ikke imellem.

  7. Pingback: Finn din diett |

  8. Martin skriver:

    Jeg giver ikke meget for at man skal sættes på diet for at få afklaret om man fejler noget. Det må være muligt at få dette afklaret tydeligt ved en test?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *