Kilde: Food Intolerance Network
Fruktosemalabsorption (dietary fructose intolerance) er i virkeligheden helt anderledes end arvelig fruktoseintolerance (hereditary fructose intolerance)!
Arvelig fruktoseintolerance (= hereditary fructose intolerance HFI) er en genetisk sygdom, der skyldes en medfødt mangel på enzymet fruktose 1-fosfat aldolase. Den optræder med en frekvens på 1:20.000-1:130.000 (afhængig af forskning kilde) og fører til leverskader, nyreskader og hypoglykemia. I dette tilfælde bliver fruktose uden problemer transporteret via transportsystemet (GLUT-5) gennem tarmen ind i kroppen, men det kan ikke nedbrydes ordentligt i leveren.
Fruktosemalabsorption (=dietary fructose intolerance (DFI)) er en erhvervet tilstand forårsaget af et defekt transportsystem (GLUT-5) i tyndtarmen. Det betyder, at fruktose ikke kan optages i kroppen i et tilstrækkeligt tempo. Men hvis fruktosen er blevet transporteret over slimhinden kan den nedbrydes uden problemer. Hver tredje europæer lider af fruktosemalabsorption!
Hvordan virker fruktosemalabsorption ?
Sukker optages via tarmen ved hjælp af GLUT transportører. GLUT-5 transportøren er ansvarlig for fruktose. Den fører fruktose fra tarmindholdet og ind i tarmcellen (enterocytten). Men denne transportør reagerer også på andre stoffer. Nogle sukker alkoholer som sorbitol kan blokere den, og glucose stimulerer dens aktivitet. Hvert molekyle af glukose gør det muligt at absorbere en molekyle af fruktose. Derfor bør mennesker med fruktosemalabsorption holde sig væk fra sorbitol, mannitol, isomalt osv. og tilføje glukose, når de skal spise en større mængde fruktose (under forudsætning af at de er på en restriktiv diæt). Niveauet af transportører, der stadig fungerer, er forskelligt fra person til person, hvilket er grunden til at “glucose-tricket” ikke virker for alle! Dette skal fastlægges individuelt!
Det er endnu ikke klart hvorfor nogle mennesker udvikler fructose intolerance. Men der er over de sidste år observeret stigende antal tilfælde med funktionsfejl på kulhydrat absorptionen
Hej Bente,
Tak for dit svar. Jeg tjekker lige diæten, du foreslår:-)
Hilsner fra
Susan
Hej,
Er der nogen, der ved, hvor og hvordan man kan få testet om man er fruktose-intollerant og i så fald om man er genetisk disponeret eller har erhvervet sig intollerancen henad vejen?
I Tyskland kan man få Fructosin, men det må ikke tages af mennesker, der er arveligt disponeret…..
Hilsen fra Susan
Hej Susan.
Læge bør udelukke Arvelig fruktose Intolerans, Jeg ved ikke nøjagtogt, hvordan. Derefter kan man få lavet en pusteprøve. Du kan gennemføre den hjemme, nogle steder udfører den på hostipal eller klinik/laboratorium. Jeg vil ikke anbefale nogen at gennemføre testen, hvis man er alene hjemme, man kan blive voldsomt dehydreret. Hvis man ikke har andre sygdomme skulle det ellers være ufarligt. Jeg har ikke haft andre problemer end dehydreringen og det er jo ret hurtigt overstået.
Testen viser ikke om det er en erhvervet eller genetisk disponeret intoleranse. 1/3 af den europæiske befolkning har ufuldstændigt optag af fruktose, men haldelen heraf er symtomfri (det meste af deres liv, min tilføjelse). Tilbage er 1/6 af befolkninger der har lette eller svære gener.
Efter en test er den austalske The Low FODMAP Diet en god hjælp.
Hej, og tak for svar, som jeg desværre først har set nu:-)
Hilsen Susan