Symptomer

Symptomerne ved histamin intolerance er ofte en kombination af følgende:

Mave-tarm kanalen

  • Diarre
  • Diarre skiftende med normal tarmfunktion (Irritabel tyktarm)
  • Kronisk forstoppelse
  • Luft i maven, oppustethed
  • Mavekramper
  • Mavepine
  • Kvalme
  • Opkastninger

 

Symptomer ved hoved og ansigt

  • Hovedpine, ofte migrænelignende
  • Løbende næse og øjne, selvom der ikke er tegn på allergi
  • Periodisk svimmelhed
  • Ekstrem træthed, en følelse af knock-out
  • Quinkes Ødem (hævelser omkring øjne og læber, nogle gange omkring halsen)
  • Rødmen i ansigtet og/eller på brystkassen

 

Hud problemer

  • Rødmen i huden, kløe
  • Eksem
  • Nældefeber (Urticaria)
  • Akne (bumser)

 

Brystkassen

  • Astma
  • Hjertearytmi, så som hurtige hjerteslag eller uregelmæssige hjerteslag.

 

Kvinder

  • Kraftige menstruationssmerter
  • Histamin intolerance symptomer forsvinder under graviditet og vender tilbage efter at barnet er født.

 

Andre symptomer

  • Kuldegysninger og rysteture
  • Lavt blodtryk
  • Kredsløbskollaps
  • Pludselige psykiske ændringer (aggressivitet, uopmærksomhed, manglende koncentration)
  • Søvnproblemer

 

Du bør ved din læges hjælp få tjekket om du har intolerance overfor nogle specifikke fødevaregrupper eller andre allergier. Din læge bør også tjekke om der kan være andre underliggende sygdomme.

Kilde: histaminintolerance.org.uk

55 Responses to Symptomer

  1. Lars Reimann skriver:

    Er blevet DAO-testet 2 gange og begge gange er mit DAO testet lavt. Én gang i rød zone og én gang i gul og lige på grænsen til at være histaminintolerant. Opdagede det ved at drikke bonebroth med lang tilberedningstid som gav kvalme og opkast. I dagligdagen generer det mig ikke så meget. Kan have lidt kvalme, der muligvis kan linkes hertil. Mit store problem er at jeg for 2 år siden har fået nervebetændelse i mine fødder og der er ingen der kan fortælle mig hvorfor jeg har fået det. Kan det tænkes at det kan have noget med histaminintolerance at gøre?

    • Liselotte skriver:

      Hej Lars. Normalt regner man ikke nervebetændelse for en del af histaminintolerance. Men jeg har selv oplevet at få smerter fra nervespidserne i fødderne. Så jeg vil ikke udelukke at der måske kan være en forbindelse.
      Hilsen Liselotte

  2. Knud skriver:

    Jeg er en mand på 67 år, jeg har gennem hele livet brugt alkohol som nydelsesmiddel, ikke overdrevet, men 1 til 2 øl dagligt eller at dele en flaske vin med konen om lørdagen, samt at kunne indtage 6-7 genstande i løbet af en festaften har aldrig generet mig – pludseligt for ca. 3 mdr. siden har jeg ikke kunne drikke så meget som et enkelt glas, en enkelt øl,eller andre alkoholholdige drikke, portvin, gin og whisky ( ca. 2 cl.) – jeg får hjertebanken og svedeture og udpræget træthed i et par døgn, bare af en enkelt drink af de nævnte – kan det måske have noget at gøre med histaminintolerance, eller har du andre råd?

    • Liselotte skriver:

      Hej Knud. Beklager det sene svar. Der kan være mange forskellige grunde til at man ikke kan tåle alkohol – histaminintolerance er en af dem. Det kan også skyldes sulfitter og andre stoffer. Ved histamin-intolerance vil du også reagerer på fødevarer med højt histamin-indhold. Hvis du ikke reagerer på nogen former for fødevarer, så er det næppe histamin-intolerance. Hilsen Liselotte

  3. Weber skriver:

    En lang historie kort. I over 30 år har jeg været plaget af alle symptomerne i perioder og forskellige læger har forsøgt at behandle alle mine symptomer enkeltvis. Ingen af dem har set sammenhænget. Jeg har prøvet at holde mig fra så godt som alt, inddelt i grupper; gluten, mejeriprodukter, røget mad, natskygge familien, citrus frugter, kød, skaldyr, fisk, alle former for gryn, nødder, korn osv. osv. Det har været nogle lange og seje kampe som ikke gav noget resultat. For 2 dage siden sprang histamin intolerance pludselig op og jeg græd faktisk af glæde, for endelig, efter så mange år, ser der ud til, at der er hjælp at hente. Tusind tak for denne side og nu starter jeg en ny mad journal som jeg håber og tror fører til et bedre liv.

  4. Charlotte skriver:

    Nogle der oplever stikkende tunge som symptom? Alt andet passer nemlig…

  5. Lisa skriver:

    Hej,
    Der ligger ofte en mast cell sygdom bag histamin intolerance – derfor er der ikke tale om allergi i almindelig forstand – og derfor bliver folk afviste på de forskellige allergi afdelinger i Danmark – fordi man INTET ved om mast cell sygdomme i Danmark. Langt bagud på OUH, der kalder sig specialister, og ikke engang Anne Buus, der er én af Danmarks dygtigste allergi-læger kender til problematikken. Men i udlandet er de en del længere fremme – der findes patientforeninger og virkelig dygtige specialister. Og ofte er det desværre en infektion eller anden sygdom, der ligger til grund for mast celle-problemerne og dermed også histamin intolerancen. “The low histamin chef” er selv “ramt” – men lever et nogenlunde fornuftigt liv i dag med sin intolerance – og interviewer mange af de eksperter i verden, der ved mest om problematikken. God idé at kigge lidt nærmere på hende: https://healinghistamine.com God weekend!

  6. Vibeke skriver:

    Hej Har levet en histaminin fattig kost den sidste halve år, og det er også blevet lidt bedre med alle mine symptomer. Jeg har alle de symptomer som beskrives herinde. Jeg har været på allegi amb. i Århus, og lægen mente jeg skulle tage antihistaminer fast hver dag, så jeg kunne få det lidt bedre. Hvad tænker i omkring dette ?

    • Kamilla Haugaard skriver:

      Nu er det lidt tid siden du har skrevet dette, og du har muligvis fundet en løsning.
      Se om du kan komme til Anne Buus, som er specialist i dette. Desværre er der lang ventetid. Hun ved mere.
      Antihistamin kan være fint til en akut situation.
      Problemet med at tage dem hver dag er at det på sigt kan blive værre af det og det kan være svært at komme af dem igen. Der er desværre meget få der ved meget om det i Danmark. Jeg har derfor de sidste år researchet en del selv.

      Prøv om du i stedet for kun at holde dig fra det der er højt histamin, at spise ting der er godt for dig/den generelle inflamation i kroppen. F.eks mere grønt og mindre brød. Mindre kemi. Læs lidt på healinghistamine.com.
      Og eksperimenter. Lister er forskellige fordi vi reagerer forskelligt. Måske reagerer du stadig på noget du spiser?

    • Michella Mia Svane skriver:

      Jeg kæmper for at live udredt ordentligt for mine forskellige og forværrede intolerance, som totalt lægger mig ned nu efter voldsom allergisk reaktion. Allergiafdelinger afviser mig når læge henviser. Hvordan er du komme igennem til allergi-/intoleranceudredning??

  7. Sille skriver:

    Hej jeg mistænker jeg er Histaminintolerant, jeg har konstant kvalme, det er ikke ne ekstrem kvalme men har somregel kvalme hver dag, jeg har rødme på brystkassen og meget i ansigtet, dog kun når jeg har været i kontakt med vand. Jeg har Rødmen i huden og Nældefeber er også begyndt på Akne syntes selv og min familie syntes tit jeg skifter til en negativ eller agressiv adfærd har også altid søvn problemer?

    Kan det være det eller lyder det mere som noget andet??

    Hilsen Sille

    • Liselotte skriver:

      Overvej om det forværres af bestemte fødevarer, og prøve at udeluk de mest histaminholdige fødevarer i et par uger for at se om der er bedring.

  8. Ditte Kristensen skriver:

    Hej Liselotte
    Jeg har en datter med rigtig meget børneeksem. Vi har været hos en biopat, som mener hun har histaminintolerance. Jeg er dog meget i tvivl. Når jeg kigger her på siden, synes jeg ikke hun har ret mange af symptomerne; eksem, nældefeber og hård mave er egentlig det eneste. Hun er aktiv og energisk, men dog småtspisende og har meget ofte lyst til sukker. Har du nogen erfaring med histaminintolerance og børneeksem?
    Lige nu er vi desværre nødt til at smøre hende i cremen fra lægen, da eksemen ellers bryder ud så snart vi stopper med den. Vi har prøvet histaminfattig kost i nogle måneder nu, dog er det ikke helt lykkedes at undgå gær.
    Jeg tænker på, om vi skal prøve glutenfri kost også.
    Er det egentlig sådan, at histaminfattig og glutenfri kost er godt for os alle at undgå, eller er det kun nødvendigt for folk, der er testet allergiske for det? Jeg er meget i tvivl.
    Venlig hilsen Ditte

    • Liselotte skriver:

      Hej Ditte

      Jeg har desværre ikke meget erfaring med histaminintolerance og børneeksem. Prøv eventuelt vores Facebookgruppe Histaminintoleranceforeningen, der kan være nogle her der har erfaring med børneeksem. Hvis I ikke har haft effekt af den histaminfri diæt efter nogle måneder, så tvivler jeg på at det er vejen frem. Med hensyn til glutenfri kost, så vil det være bedst at hun får taget blodprøver ved en læge før I prøver den glutenfri diæt. Dette er for at undersøge om det kan være cøliaki eller glutensensitivitet. Histaminfattig og glutenfri kost bliver let ret ensidigt, så jeg vil ikke anbefale det til alle, kun til de som har behov for diæten fordi de ellers bliver syge.

      Hilsen Liselotte

  9. karen skriver:

    Hej,

    Jeg mistænker histaminintolerance for at være årsag til 15 månedlige migræneanfald – lige pt har jeg det hver dag.
    Jeg vil gerne starte på en eliminationsdiæt, men er i tvivl om hvordan. Skal jeg feks. spise kun ris i 4 dage og så tilføje en ny fødevare?

    PFT

    Alt det bedste fra Karen

  10. Hanne Sørensen skriver:

    Hej
    Hvor længe går der generelt før symptomerne forsvinder? Jeg har i går aftes drukket et glas hvidvin og har sovet meget uroligt i nat. Hele dagen i dag har jeg haft kvalme, svimmelhed og er træt. Der er mange af de histaminfrigivende madvarer, som jeg reagerer mod, men havde ikke tænkt at hvidvin var under den kategori. Så hvor lang tid kan der gå før symptomerne er væk?

    Jeg er forresten startet på glutenfri kost for 2 1/2 måneder siden – og efter det er min histaminintolerance gået i udbrud. Der er pludselig mange nye madvarer som jeg nu reagerer mod, er det normalt?

    • Liselotte skriver:

      Du skal regne med 1 – 2 dage før symptomerne forsvinder. Det kan ofte hjælpe at tage en antihistamin. Hvidvine indeholder også histamin, men i mindre mængde end rødvine. Der er også forskel mellem forskellige hvidvine.

      De fleste får det faktisk bedre med glutenfri kost, så derfor er det usædvanligt at din histaminintolerance bliver værre. Kan det måske skyldes at du har fået lettere ved at adskille hvilke fødevarer du reagerer på? Man kan opleve at de symptomer der forsvinder når man holder diæt, kommer tilbage i endnu højere grad hvis man så prøver fødevarerne igen.

  11. trine skriver:

    Hej

    Er det normalt at få straks-reaktioner? Min mund føles nemlig underlig / bliver irriteret når jeg spiser visse histaminrigefødevarer.

    Vh Trine

    • Liselotte skriver:

      Reaktionerne er normalt ikke straks reaktion som ved allergi, men kommer først efter 20 min til en time efter indtagelse af fødevaren

    • Elin Henriksen skriver:

      Reaktionen kløe (især i øjnene) kommer straks, d.v.s. så snart maden kommer ind i munden. Øvrige reaktioner kommer først senere.

  12. Marcus skriver:

    Rigtig meget god information. Jeg har selv lært meget fra ovennævnte hjemmeside, men fik boostet min viden lidt her. Tak for hjælpen.

  13. Ida Rosquist skriver:

    Til alle, der ikke er stødt på denne fantastiske app til både HIT og andre former for ubalance/allergi: baliza (tror det er .com) intolerances.
    Jeg har den på iPhonen, hvor jeg lynhurtigt kan finde en fødevare, jeg er i tvivl om, hvis jeg er ude at handle – og der er masser af nyttig info. Koster 49,00kr. Hent den NU!!!

  14. anita skriver:

    er der nogen som ved om aloe vera indeholder histamin,,

    • Eva skriver:

      Hej Anita

      Aloe Vera bør som udgangspunkt ikke give problemer, men man skal være opmærksom på, at nogle mærker af Aloe Vera juice er tilsat ascorbinsyre, sodium benzoate og potassium sorbate. Disse tre tilsætningsstoffer kan give problemer, og de findes blandt andet i mærkerne Avivir og Forever Living. Pukkas aloe vera juice er mig bekendt ikke tilsat nogen af delene, og den kan man eventuelt forsøge sig med.

      Man bør dog altid være opmærksom på, at vi er meget individuelle, når det kommer til forskellige fødevarer og kosttilskud, så fordi aloe vera er ok i teorien, kan det sagtens skabe problemer alligevel. Aloe Vera juice uden tilsætningsstoffer er dog det bedste udgangspunkt, hvis man ønsker at give aloe vera en chance.

      Pøj, pøj med det.

      Venlig hilsen
      Eva

      • Heidi skriver:

        Hold da helt op, hvor der er mange ting der falder på plads, efter jeg læser på denne side.
        Jeg har reageret med kraftige mavesmerter ved indtagelse af Aloe Vera (godt nok for en del år siden) og har holdt mig fra det siden.

  15. anita skriver:

    jeg ved jeg har histamintorerance.
    og har talt med lægen om det, det er faktisk ham der har sagt det er det. findes der et sted hvor man kan teste hvilke fødevare man skal undgå,,
    syntes nemlig der kommer flere og flere ting..og det bliver voldsommere og voldsommer hvordan jeg reagere.
    jeg oplever at min mave er dobbelt størrelse, plus får altid ondt i mave og ryg når jeg har spist.

    har får 8 år siden været med i et forsøg omkring dette på gentoft hospital,, sammenhængene mellem hvorfor folk med lavt stofskifte har svært ved histamin,,
    faktisk er en tsk alkohold nok til jeg reagere..

    • Liselotte skriver:

      Hej Anita

      Du burde kunne bruge fødevarelisterne her på hjemmesiden, men du kan også besøge den schweiziske forening http://www.histaminintoleranz.ch som nok har den mest omfattende hjemmeside om emnet. Du skal også være opmærksom på at histaminintolerance ofte ses sammen med andre fødevareintolerancer. For eksempel er en kombination mellem histaminintolerance og glutensensitivitet almindelig. Her vil det være nødvendigt at spise både histaminfattigt og glutenfrit for at få den ønskede effekt. Dine symptomer med hævet mave ses faktisk også tit ved glutensensitivitet.Det er en god ide at føre en fødevaredagbog for at fastlægge hvornår man reagere og hvilke fødevarer der kan være årsagen. Det er ikke ualmindeligt at reaktionerne på de histaminholdige fødevarer faktisk bliver lidt kraftigere end før, når man har holdt diæten et stykke tid og herefter genindfører dem. Din kraftige reaktion på alkohol er et tydeligt tegn på histaminintolerance. Undersøgelsen på Gentofte hospital lyder spændende, har der været skrevet en artikel eller lign om resultaterne?

      Hilsen Liselotte

  16. Ann skriver:

    Hej
    Jeg er lige faldet over denne side, da jeg sad og googlede nogle af mine mange mærkelige symptomer. Jeg har så længe jeg kan huske døjet med maven og har været igennem den ene undersøgelse efter den anden hvorefter man mente at det var irritabel tyktarm. Jeg er siden jeg er blevet ældre begyndt at lide af B-12 mangel. Her det sidste års tid er der dog kommet en hel del meget underlige symptomer til, hvor min læge ikke har kunnet fundet nogen grund. Hvilket har resulteret at jeg nu ikke længere har lyst til at gå til lægen, da hun ikke synes at tage mig seriøst og behandler mig som hypokonder.

    Mine symptomer er:
    – skiftevis forstoppelse og diarré
    – mavesmerter
    – væskeophobninger i kroppen ( kan tage op til 4 kg på fra den ene dag til den anden)
    – hyppige hovedpiner
    – Generel træthed
    – Løbende næse
    – Oppustethed
    – Hårtab
    og har nu indenfor de sidste par måneder lige pludselig fået alvorligt acneudbrud i ansigtet, på trods af det aldrig er noget jeg har døjet med før, og er begyndt at klø på hele kroppen selvom der ikke er noget synligt eksem.

    Jeg er simpelthen ved at blive skør og det går alvorligt ud over mit humør og selvværd. Jeg kan bare mærke der er noget galt og ved ikke om det kan være dette?

    MVH Ann

    • Liselotte skriver:

      Hej Ann

      Dine mange forskelligartede symptomer kunne godt tyde på histaminintolerance, men ses også ved andre fødevareintolerancer. Din løbende næse og kløen i kroppen er dog ofte specifikke for histaminintolerancen. Det er vigtigt at føre en fødevaredagbog, dvs. skriv op hvad du spiser og hvornår du får symptomer, så du får en ide om hvilke fødevarer du reagerer på. Histaminintolerance optræder også tit sammen med andre fødevareintolerancer, bl.a. sammen med glutenoverfølsomhed. Derfor er det godt at få et billede af hvilke fødevarer du reagerer på i kosten. Prøv at spise histaminfattigt i 3 uger, og se om dine symptomer bedres. Herefter skal du teste med histaminrige fødevarer for at se om du kan fremprovokere symptomerne igen. Hvis du evt. har mistanke om at du også reagerer på hvedebrød, så kan du også prøve at spise glutenfrit i en kort periode og se om der er forandring. Med hensyn til gluten er det dog altid bedst at få taget blodprøvetest for cøliaki inden en glutenfridiæt, da en glutenfri kost kan sløre senere testresultater for cøliaki.

      Hilsen Liselotte

  17. Pludselig for et år siden blev jeg træt og dårlig i selskaber. Jeg har så fundet ud af, at det var efter bare et glas rødvin. Jeg blev hævet i næsen, meget træt og følte næsten som jeg sad i en klokke for mig selv.

    Kan det være histaminintolerance? ved I det?

  18. anita skriver:

    Er lige faldet over dette og må sige jeg er paf! har i mine teenage år lidt enorm meget af maveproblemer, som jeg fik nogenlunde styr på ved at droppe hvid brød. Men har altid lidt enormt meget af kvalme, hovedepine, uren hud, menstruation smerter, stoppet/løbende næse uden grund, eksem og EEEKSTREM træthed.. har været ved lægen og få testet min blodprocent mange gange, hvor jeg var sikker på den var for lav, men det var den bare ikke.. fik for et år siden en søn og har mange gange talt med folk om, at jeg syntes det var underligt at jeg aldrig har haft det bedre med maven, huden osv. som under min graviditet, men faktisk også så længe jeg ammede.. jeg troede måske det var noget hormonelt.. men tror sgu det er det her :O spiste noget chokolade is til aften og fik som lyn fra en klar himmel pludselig kvalme, dunrende hovedpine og hævet svælg og løbende næse – det undrede mig og derfor søgte jeg på nettet.. hold nu fast hvor ville det være en lettelse endlige at vide hvad der er galt med mig! Viden om denne sygdom må virkelig udbredes! tak for en fantastisk side!

    • jette sørensen skriver:

      Giver dig fuldstændig ret.Lider af mega migræne i cykluslignende mønster selv om jeg er 63 og ikke længe har menstrueret.Men ALLE disse fødevarer spiser jeg med nogle undtagelser.har fået diagnosen-fibromyalgi-kunne ligesågodt være dette her der er den store synder (elsker ost):(

  19. Henriette skriver:

    Hej.
    Jeg håber at du kan guide mig til, om jeg endelig har fået svaret på det jeg døjer med.
    Jeg har i de seneste år (er 34 år) haft problemer med maven, ofte hård mave og tit mavekramper. Når jeg vågner om morgenen er mine fingre rigtig hævet og jeg det som om jeg er kørt over af en tromle. Jeg et pt. I behandling for meget uren hud i ansigtet som jeg fik efter min 1. Graviditet for 8 år siden. Det har været og er stadig en hård kur jeg er på. (Stærk a vitamin behandling – tidligere tetracyklin beh. I længere tid uden effekt)
    Jeg har smertefulde menstruationer og begyndte her for cirka et år at tabe håret i pletter. Dette er endnu ikke stoppet og der gør mig utrolig ked af det og bange.

    Jeg har i mange år forsøgt at gennemskue alt det med intolerance, men har givet op, da det virker så uoverskueligt at navigere rundt i.
    Jeg har lagt mærke til at jeg bliver fysisk dårlig af mørk chokolade og til dels chili. Det er faktisk fordi jeg google det med kakao allergi jeg fandt din side.

    Hvad tænker du om det jeg skriver?

    Tak 🙂

    Kh Henriette

    • Henriette skriver:

      Og så har jeg forresten lavt blodtryk, men det er vist familiert?

      • Liselotte skriver:

        Hej Henriette

        Jeg kan genkende mange af dine symptomer, både maveproblemerne, de hævede fingre om morgenen og trætheden. Det er selvfølgelig vigtigt at du har været undersøgt af din læge så du kan udelukke at der er andre årsager til symptomerne. Din reaktion på chokolade er typisk for histaminintolerance. Lavt blodtryk er også meget almindeligt ved histaminintolerance. Den hårde antibiotikakur kan også forværre histaminintolerancen, da den ændrer bakteriebalancen i tarmen. Jeg har på tyske hjemmesider også læst om patienter der døjer med hårtab.
        Prøv at gå igang med den histaminfattige kost og se om du opnår bedring i løbet af et par uger. Du burde kunne mærke en forandring i maven og i fingrene. Jeg selv får især hævede fingre af fødevarer der sætter en histaminfrigivelse igang i kroppen, de såkaldte histaminliberatorer. Det er bl.a. chokolade, lakrids, jordbær og diverse svampe.(champignon er dog OK). Men så længe jeg holder diæten har jeg ikke hævede fingre, så jeg ser at der er en tydelig sammenhæng. Held og lykke med diæten.
        PS: du kan få hjælp og gode råd i de to Facebookgrupper Fødevareintolerance og Histaminintoleranceforeningen.
        hilsen Liselotte

    • Karin skriver:

      Har du tænkt på nikkelalleri fra fødevarer?

  20. Sarah skriver:

    Hej.

    Jeg har endnu ikke fået konstateret hvad jeg fejler, da jeg nu i et år er blevet kastet rundt i systemet i et forsøg på at blive udredt, pt venter jeg på at komme til på sygehuset til en kikkertundersøgelse, dog er der lange udsigter. Jeg har ingen allergier(det er jeg udredt for), mit stofskifte samt organer virker fint og intet er påvist af de utallige blodprøvers min læge har lavet.
    Jeg har nu i snart et år dagligt haft hævede øjne, nogle dage meget slemmerne end andre, min mave fungere slet ikke, og har ikke gjort det siden jeg var 14 år, hvilket vil sige at jeg aldrig har normal mave og i øvrigt har irritabel tyktarm, jeg er meget påvirket psykisk og mærker en tydelig ubalance i kroppen generelt. Jeg er så generet af mine symptomer at jeg faktisk ikke rigtig tør spise eller drikke noget længere af frygt for ikke at kunne opretholde en hverdag med de voldsomme gener der kommer. Jeg vil så gerne have en fast histaminfri diæt jeg kan forsøge mig med da jeg ærlig talt er for skræmt til selv at prøve mig frem igen igen igen, da intet har hjulpet.

    Hilsen Sarah

    • Liselotte skriver:

      Hej Sarah
      Der findes tyske bøger med histaminfattige opskrifter som kan give dig inspiration. Men herudover så er det et spørgsmål om at give sig i kast med listen over histaminfattige fødevarer og så sammensætte sin kost herefter. Du kan også deltage i Facebookgruppen Fødevareintolerance eller Histaminintoleranceforeningens egen Facebookgruppe for at få inspiration og høre om andres erfaringer.
      Det er selvfølgelig en udfordring hvis du eventuelt også har andre fødevareintolerancer, men begynd med den histaminfattige diæt og se hvilken effekt den har.
      Hilsen Liselotte

  21. Ditte skriver:

    Hej Liselotte

    Jeg har igennem de sidste mange år, Men især de sidste 2- 2 1/2 år, døjet med en masse.
    Har haft perioder med så voldsomme mavesmerter og diarre der varede flere dage af gangen. (blev tjekket for galde og nyresten, da smerterne var så voldsomme). Jeg har døjet med eksem på hænderne, som starter med røde blæreagtige knopper, hvorefter huden blir tør, klør og sprækker.. Har brugt binyrebarkhormoncreme for at holde det nede, da håndcremer ikke virker.. Døjer med udslæt om munden, som reagere lige som det på hænderne og først for nylig, ved min nye læge, fik jeg noget creme der virkede. Andre læger har afvist min bekymring om noget var galt, med at jeg døjede med tør hud 🙁
    Har fået astma for en 4 år siden, bliver let oppustet og ligner en der er gravid i 3-4 mdr. Døjer med en enorm træthed, aggression (hvilket er noget nyt, men som tager følelsmæssigt på mig, pga. skyldfølelser over for min familie), svimmelhed, hovedpine og har lavt blodtryk. (men dette ligger til familien?!)

    Jeg har været ved hudlæger og er blevet testet, men aldrig på fødevare, da jeg ikke har haft nogen ide om hvilke fødevare jeg ikke kan tåle, da jeg synes jeg fik symptomer uanset hvad jeg spiste..
    Denne side har været lidt en øjenåbner for mig, da jeg kan se at mine problemer sagtens kan skyldes denne intolerence..
    Jeg er enormt slikglad og især da jeg ventede min anden søn, havde jeg en trang til chokolade, hvilket fortsatte efter fødslen.. Havde symptomer inden graviditeten, men når jeg tænker over det, så havde jeg ikke rigtig nogen under.. Det jeg døjede med var graviditetsrelateret..

    Hold da op hvor jeg skriver.. Men har bare været så nedtrykt på det sidste og har ikke kunne forstå min mangel på overskud, mine pludselige aggressioner, træthed, koncentrationsbesvær mv.

    Selv om jeg egentlig ikke er i tvivl, så har jeg brug for at blive bekræftet i min mistanke.

    Med venlig hilsen
    Ditte

    • Liselotte skriver:

      Hej Ditte

      Dine symptomer (maveproblemer, udslet, træthed, hovedpine og lavt blodtryk) kan sagtens skyldes histaminintolerance, men det kan selvfølgelig også være at du har andre fødevareintolerancer. Er der nogen fødevarer du ved at du reagerer på? Prøv diæten i et par uger og se om du mærker en bedring ved at spise histaminfattigt.

      Hilsen Liselotte

  22. Mona Nauschütt skriver:

    hej Liselotte
    jeg er intolerant for mange fødevare. Jeg lidt nysgerrige og vil høre om det kunne være i den retning jeg også må kigge.
    det meste af mit liv har jeg haft forstoppelse, og tør hud fedet hår. I maj 2010 kom jeg til en kinesiolog og fik en kostplan der fortæller at hvedemel og durum mel , komælk, stenfrugter, røget varer, solsikkerkerner, nødder der begynder med P , rosiner, sukker, sucrin, gær, kaffe, majs, rødkål, blomkål, svampe, agurk, rå gulerødder, selleri, bladselleri, jordskokker, kartofler, tomater, peberfrugt, asparges, lyse vindruer, kirsebær, og lidt endnu. alle disse fødevare er ikke gode for min krop. Næsten alt slags kød kan jeg tåle, dog er anden og alt skaldyr. jeg laver selv mit pålæg, så ved jeg hvad der er i, men alle de tin som er tilsat pålæg er ikke godt.
    Jeg var lettet og havde det kanon godt i ca.et halv år, også med min TN = Trigeminus neuralgi som er smerter i never i højre side af ansigtet på mig. derefter kom smerterne tilbage. Jeg var og er fri for mange ting som eksem i øret og forstoppelse. Nu kan jeg næsten selv finde ud af hvad jeg må spise uden det går galt. Har prøvet med blomkål det giver lidt eksem på armen og en følelse af hudløshed i skeden. og for meget porre giver det samme. Agurk giver våd eksem samt kløe i øregangen. Kartofler giver kløe mange steder på kroppen. ja sådan har hver ting jo sit sted at fortælle noget. Min TN er kraftig i øjeblikket nok fordi der er noget forkøelse som ikke kan komme igennem.
    venlig hilsen Mona N

    • Liselotte skriver:

      Hej Mona
      En hel del af de fødevarer du nævner passer fint på histaminintolerance, andre passer måske mere på glutenintolerance eller krydsallergier.
      Hilsen Liselotte

  23. Mia skriver:

    Hejsa..

    Jeg har så længe jeg kan huske døjet med ufattelig meget luft i maven og bliver oppustet ved det mindste..
    Jeg døjer månedligt med mavekramper der “trækker” op i skuldrene..
    Jeg var ret allergisk overfor fødevarer da jeg var barn, men kan de gener bare ha gemt sig og nu viser sig som intolerance?
    Håber snart der bli’r fundet en app til androide.

    Jeg vil spændt læse løs 🙂

    • Liselotte skriver:

      Der er mange forskellige intolerancer, du kan læse om flere af dem på hjemmesiden under øvrige intolerancer. Der kommer også snart et afsnit om glutenintolerance. Næsten alle intolerancerne giver luft i maven, men det er forskelligt hvilke fødevarer man reagerer på. Det kunne være en godide at skrive op hvad du har spist når du får den reaktion, så vil du måske se et mønster i det.

  24. Cellina Elissabeth Jensen skriver:

    Hej
    Jeg har i de sidste 20 år oplevet når jeg drikker vin og nogle mærker øl oplevet at der går max 5 minutter.Så blir jeg meget varm i ansigtet,hals og bryst og det klør.
    Hver gang jeg spiser slik får jeg løbende næse,øjne og masser af snot og hoster slim op og kan nærmest ikke få luft.
    Jeg har samme problem hvis jeg spiser et Golden délica æble der har jeg præcis samme reaktion.
    Jeg har meget luft i maven og i perioder diare og i perioder forstoppelse.
    Jeg vælger tit håndmadder fra Brugsen til min frokost og jeg får så meget luft i maven kort tid efter.
    Jeg spiser rigtigt meget skære ost både til morgenmad og frokost, jeg oplever en gang imellem kløen i munden,hvis jeg tar en skive ost i munden.
    Jeg har tit en meget kort lunte,tror du jeg kunne være intolerant.
    Med venlig hilsen Cellina

    • Liselotte skriver:

      Hej Celina. Jeg kan genkende rigtig mange af dine symptomer, både rødmen, den løbende næse, luftvejsproblemer og maveproblemer, men også den korte lunte :). Det kunne godt være histaminintolerance der er årsagen. I slik behøver det ikke at være histamin ( med mindre det hovedsageligt er chokolade og lakrids du spiser), men man kan også reagere på de mange tilsætningssstoffer ( de virker histaminfrigørende)
      Prøv at spise histaminfattigt et par uger og se om symptomerne forsvinder. Hilsen Liselotte

  25. Charlotte skriver:

    Jeg er blevet ualmindelig intolerant over for alkohol siden i sommers. Den anden dag drak jeg et enkelt lille glas Asti, og jeg havde det dårligt hele næste dag. Jeg var svimmel, havde hovedpine, ondt i maven, og jeg havde kuldegysninger. Dette sker stort set hver evig eneste gang, jeg har indtaget vin og mousserende vin af den ene eller anden art -det skal jeg nævnes, at jeg ikke drikker andre former for alkohol, og når jeg endelig drikker vin eller lignende, så er det i meget små mængder. Som jeg skrev tidligere, så har dette stået på siden i sommers, hvor jeg faktisk fik en lille overdosis af antihistaminer. Siden dette tidspunkt har jeg også haft svært ved at tåle alt for røgede madvarer. Er der nogen, der ved, om en overdosis af antihistaminer kan forårsage histaminintolerance, for jeg har godt nok mange af de symptomer, som er beskrevet. Mvh Charlotte

    • Liselotte skriver:

      Hej Charlotte

      Jeg har ikke hørt om at en overdosis antihistaminer kan forårsage histaminintolerance. Men der kan være mange forskellige årsager til at histaminintolerance opstår, det kan komme i forbindelse med andre fødevareintolerancer eller efter en tarmsygdom eller der kan være en helt tredje årsag. Der kan også være andre årsager til at man ikke tåler alkohol end histaminintolerance, men når du også er begyndt at reagere på røgede madvarer kunne det godt tyde på en histaminintolerance.
      Hilsen Liselotte

    • Iflg. http://www.promedicin.dk kan antihistaminer give ikke-almindelige bivirkninger, som er lig de, der er beskrevet ved histamin-intolerance, dvs. diaré, svimmelhed, hudkløe og huduslet. Som en af de sjældne bivirkninger kan der opstå allergiske reaktioner. Det er herfra muligt at din overdosis af antihistamin kan have trigget en hos dig skjult histamin-intolerance. De fleste læger vil nok anse det for usandsynligt, men i ernæringsterapien ser vi ikke så sjældent, sådanne usandsynlige reaktioner hos følsomme mennesker.

      • Charlotte skriver:

        Kære Kirsten,

        Tusind tak for dit svar – det er dejligt at vide, at jeg måske ikke tager helt fejl:-)

  26. Bente Petersen skriver:

    Hej Liselotte
    Jeg er en kvinde der bliver meget syg bare der er en dråbe alkohol i maden, jeg får diarre og opkastninger, voldsom svedeture og kan ikke se eller gå, jeg har været ved læge, men de lo nærmest af mig. Det fylder faktisk meget for der er jo mange der bruger spiritus i alt, og jeg har i lang tid ikke fået noget, så fik jeg en slurk øl, hvad jeg normalt plejer at kunne tåle, men der blev det helt vildt og tør nu overhovedet ikke røre noget mere.
    Jeg læste at der er meget histaminer i ost, så bliver jeg meget træt af det for jeg elsker ost. Hvordan finder jeg ud af hvad der er i vejen med mig? Vi har aldrig drukket ret meget alkohol, men har nydt en øl eller glas vin lørdag. Mvh bente

    • Liselotte skriver:

      Hej Bente
      Histaminintolerance kan være en mulig årsag til at du ikke kan tåle alkohol, men det kan også være at det er andre stoffer i alkoholen som du reagerer på. Er der nogle fødevarer som fremkalder lignende reaktioner hos dig ? (f.eks. diarre, opkastninger eller svedeture). En histaminintolerance vil gerne vise sig ved at du også reagerer på forskellige fødevarer, herunder eksempel kraftig lagret ost eller blåskimmeloste. Hvis du kan spise den slags oste uden problemer, så er det måske ikke histamin eller biogene aminer du reagerer på.
      Prøv at føre en fødevaredagbog over et par uger og skriv ned hvad du spiser og drikker (kun alkoholfrie drikkevarer) og hvornår du får symptomer. På den måde kan du få et billede af om du reagerer på andet end alkohol.
      Hilsen Liselotte

  27. Anne-Lis skriver:

    Super informativ site ;o)
    Jeg er nysgerrig efter at vide hvilken kilde du har fundet symptomet ■Quinkes Ødem, da jeg har haft 12 ‘udbrud’ de sidste 3½ måned og lægerne har ikke fundet noget der tyder på allergi – eller nogen anden god grund, Når jeg læser om hist.int. på andre sites har jeg ikke fundet noget om ■Quinkes Ødem – så hvis du kan lede mig hen til din reference, vil jeg være taknemmelig for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *