Basale fakta om fruktosemalabsorption

Kilde: Network Food Intolerance

Fruktosemalabsorption (dietary fructose intolerance DFI) er i princippet ikke en katastrofe!

Det er vigtigt at du laver en aftale med en registreret diætist, der er velbevandret i emnet fødevareintolerance. Derudover vil du blive nødt til at få afklaret, om du har nogen andre fødevareintolerancer. Næsten 75% af dem, der har dårlig fruktoseoptagelse lider også af laktoseintolerance.

Fruktose er også kendt som frugtsukker eller fructose.

Glukose er også kendt som dextrose eller druesukker.

Sucrose (også kaldet sakkarose) er det mest almindeligt anvendte  sukker i husstanden, nemlig stødt sukker eller melis (eller flormelis i den finere version). Sucrose er sammensat af et molekyle fruktose og et molekyle glukose.

Den fruktosefri-diæt (holdes de første par uger efter diagnosen):

Fruktose og sorbitol skal undgås helt  for at give tarmene en periode til hvile og rekreation. Det er vigtigt, at bælgfrugter, kål og for mange kostfibre også undgås under disse første par uger. Efter ca. 3 uger kan disse fødevarer gradvist genindføres i kosten. Det er vigtigt at holde kroppen hydreret (2-3 liter vand pr dag) – vand, urtete, ingen sodavand, ingen alkohol).

Det er forkert at antage, at en person, der lider af fruktosemalabsorption skal undgå fruktose på alle tidspunkter. Fruktose kan tolereres i et vist omfang af de fleste mennesker. Større mængder kan tolereres, når glukose  tilføjes. Dette gælder kun, når man har forinden har gennemgået en  fruktosefri-diæt.

Så snart du føler dig bedre (hvilket vil ske ret hurtigt!) og så snart symptomerne er forsvundet kan den fruktosefri diæt afsluttes, og en genindførelse eller testfase kan begynde.

Testfasen:

Afhængigt af dit humør, kan du begynde at spise fødevarer, der indeholder mindre mængder af fruktose. Du bør altid holde et vågent øje med dine reaktioner. På dette tidspunkt er det muligt at genindføre små mængder sukker (hvidt sukker) og tilføje små mængder af glukose til fødevarer, der indeholder fruktose. Testfasen varer normalt  omkring en måned og varierer meget fra person til person.

Hvad det kan koges ned til er dette: Find ud af, hvad du kan tåle og lad ikke andre påvirke dig!

Hver person reagerer individuelt på forskellige fødevarer, og hver person reagerer forskelligt på forskellige fødevarer fra den ene dag til den næste!

Fruktose tolereres lettere, når det indtages på fuld mave i stedet for en tom mave!

Hvad kan jeg stadig spise, når jeg lider af fruktosemalabsorption?

Konstante begrænsninger gør dit liv til en elendighed. Dette rejser spørgsmålet:

Hvad kan  spises efter den fruktosefri diæt?

Frugt:

Alle frugter, der indeholder mere glukose end fruktose og fødevarer, der har lavere fruktoseindhold i almindelighed. Frugter, der ofte tolereres, er papaya, stikkende pærer, ananas, bananer og mandariner (hvor de to sidstnævnte har  højt sukkerindhold!).

Færdigretter og slik:

Visse sukkeralkoholer kan blokere det allerede funktionsramte transportsystem i tarmene hos mennesker der er ramt af fruktosemalabsorption. Disse stoffer bør derfor på det kraftigste undgås. Nogle af disse stoffer er sorbitol, mannitol og isomalt. Disse stoffer har tendens til at blive brugt i tyggegummi, slik og færdigretter. Xylitol og andre sukkeralkoholer bør også undgås. Xylitol har ikke en direkte forbindelse med optagelse af fruktose, men det kan forårsage diarré og oppustethed.

Sukker:

Normal melis tolereres generelt i små doser uden problemer hos de fleste patienter!
Sukker (sakkarose) er et disaccharid. Det er sammensat af et molekyle fruktose og et molekyle glukose. Fordi glukose gør det lettere at absorbere fructose er saccharose normalt veltolereret (specielt efter fruktosefri-diæt, og for det meste kun i mindre doser!).

Alkohol:

Øl og vin indeholder relativt høje niveauer af sorbitol og fruktose, og  bør derfor undgås. Små mængder af tørre hvidvine tolereres ofte relativt godt, mens sødere vine ikke tolereres særligt godt. Generelt bør følgende tommelfingerregel overholdes: Jo sødere den alkoholiske drik er, jo mindre sandsynligt er det, at du vil tolerere den.

Disse stoffer bør derfor undgås:
• Sorbitol (E420)
• Mannitol (E421)
• Isomalt (E953)
• Maltitol, maltitolsirup (E965)
• Polysaccharider
• oligosaccharider
• Fructose, fructosesirup,  fructose majssirup
• Glukose sirup (afhængig af formel, nogle  tolereres meget godt)

Disse stoffer er for det meste  uproblematiske
• Xylitol (E967, xylite)
• maltose, maltsukker
• Glucose, dextrose
• Sorbat/sorbinsyre – Sorbat er ikke det samme som sorbitol! Sorbat er et salt og bruges ofte  som konserveringsmiddel. Kaliumsorbat eller calciumsorbat bruges mest (E202 og E203). Sorbat er blevet klassificeret som sikker for fødevareintolerancer.

Uddrag oversat fra artikel på Food Intolerance Network http://www.food-intolerance-network.com/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=16

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *