Diagnose

Ved mistanke om histaminintolerance  kan følgende spørgsmål stilles

  1. Lider du af hyppig hovedpine eller migræne?
  2. Tåler du ikke rødvin eller andre alkoholiske drikke?
  3. Tåler du ikke hårde eller lagrede oste, spegepølser, tomater eller chokolade?
  4. Har du haft mave og tarmproblemer, herunder diarre gennem længere tid?
  5. Har du lavt blodtryk?
  6. Har du hjerteproblemer i form af forhøjede pulsslag (tachycardi) eller hjerterrytmeforstyrrelse (uregelmæssige ekstraslag)?
  7. Hos kvinder: Døjer du med kraftige menstruationssmerter?

Kan du svare ja til to eller flere af ovenstående spørgsmål så er det relevant at mistænke  histaminintolerance som årsag til symptomerne.

Det er selvfølgelig vigtigt at få udelukket andre mulige årsager til symptomerne, så sørg altid for at have talt med din egen læge om dine symptomer. Hos en allergilæge bør du få undersøgt om du også har ægte allergier eller måske andre fødevareintolerancer.

I Østrig og Tyskland måles indholdet af diaminoxidase og histamin via blodprøver, som undersøges på specielle laboratorier.Der er pt ikke nogle danske laboratorier som foretager disse analyser, så derfor er det ikke muligt at påvise histaminintolerance via blodprøver herhjemme.

Diagnose via diæt og fødevaredagbog

Istedet anbefaler vi, at du starter på eliminationsfasen af en histaminfattig diæt som du holder i  3 – 4 uger .Under diæten vurderer du hvordan det går med dine symptomer, hvis de forsvinder er det gode tegn på at årsagen til symptomerne skyldes histaminintolerance. Før derfor en dagbog over forløbet.

Efter de fire uger kan du begynde på testfasen /provokationsfasen hvor du genindfører forskellige fødevarer for at finde din personlige grænse for histaminindholdet i fødevarerne. Også her er det vigtigt at du fører dagbog over hvilke fødevarer du afprøver og hvilke eventuelle symptomer der opstår. Afprøv kun en ny fødevare ad gangen og afvent derefter 2 – 3 dage, før du prøver med den næste. Histaminreaktionen kan nogle gange vise sige 1 time efter indtagelse, andre gange først dagen efter, så det er vigtigt at du får et klart billede af hver enkelt fødevare som du genindfører i kosten. Hvis du ikke får symptomer af fødevaren kan du stryge den af negativlisten og hermed udvide din kostplan. Hvis du får symptomer så behold fødevaren på negativlisten, men prøv den gerne af igen efter et par uger for at udelukke at det ikke skyldes en fejl. På denne måde kan du sikre, at du ikke resten af livet undgår en fødevare, som du faktisk godt kan tåle.

Kilde: Histamin-intoleranz, Histamin und Seekrankheit af Reinhart Jarisch

 

2 kommentarer til Diagnose

  1. Stephanie skriver:

    Hej allesammen. Har kigget herinde på siden og kan identificere mig med rigtig mange af symptomerne som jeg ellers aldrig havde tænkt hang sammen! Men hvad har i gjort for at få det undersøgt med en blodprøve? Mine problematikker er altid blevet afskrevet af lægen med både astma og nældefeber, men tænk hvis det er histaminintolerance og jeg selv kunne gøre noget ved det! Kunne være rart 🙂

    • Heidi skriver:

      Hej Stephanie,

      Jeg fik, tilfældigvis, mistanke om histamin intolerance og fik foretaget en analyse (blodprøve) hos Nordic Clinic (http://nordicclinic.dk/) i København.
      Det var tilbage i 2012, så om de stadig foretager disse ved jeg ikke, men det er da værd at undersøge. Blodprøven viste iøvrigt histamin intolerance.
      Dette kan jeg til en vis grad afhjælpes med Daosin, som bl.a. kan købes her: http://www.newpharma.de/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *