Om diaminoxidase

Histamin findes i så godt som alle fødevarer. Kroppen beskytter sig imod histamin med et enzym, idet cellerne i tarmslimhinden producerer og indeholder enzymet Diaminoxidase (DAO). Dette enzym kan nedbryde histamin og findes især i tyndtarmen, i leveren, i nyrerne og i de hvide blodceller i blodet. Hos gravide dannes der særligt meget DAO i moderkagen.

DAO bliver konstant produceret og frigivet fra tarmslimhinden. Raske mennesker bliver derfor allerede i tarmen befriet for histamin fra histaminrige fødevarer. DAO beskytter også mod det histamin, der bliver dannet af tarmbakterierne. Skulle der alligevel blive optaget histamin af tarmen, føres det med blodbanen til leveren. Her findes n-metyltransferase som er et andet histaminnedbrydende enzym. Hovedopgaven for -metyltransferases er at nedbryde det histamin, som dannes af kroppen selv.

Når man får problemer efter at have spist histaminholdige fødevarer, skyldes det sandsynligvis, at histaminnedbrydningen med diaminoxidase ikke forløber korrekt.

Årsager til formindsket DAO aktivitet kan bla. være

 • Medfødt DAO mangel (sjælden)
 • Midlertidig DAO mangel – f.eks. pga. akutte eller kroniske tarmsygdomme
 • Indtag af DAO hæmmende stoffer, som blokerer diaminoxidase-enzymet. Det drejer om alkohol, en del medicin, kakao, sort te, energidrikke og en række fødevarer som indeholder biogene aminer.

Indtil nu findes der ikke nogen medicin som kan øge tarmens egen produktion af diaminoxidase.

Præparaterne Daosin og Camucin indeholder et tilskud af diaminoxidase udvundet af svinenyrer. En del histaminintolerante har glæde af at tage dette præparat umiddelbart før et måltid. Der er så vidt vides endnu ikke foretaget videnskabelige forsøg på præparatet.

Kilde: Histamin-Intoleranz, Histamin ud Seekrankheit, af Reinhart Jarisch

5 Responses to Om diaminoxidase

 1. karen helle brødbæk pedersen skriver:

  apoteket sælger dem… muligvis skal de skaffes hjem, men de er nemme at skaffe.
  vh karen pedersen

 2. Jytte Schack skriver:

  Hej. Jeg har også forsøgt at finde det i DK. Er det muligt, nogen kan oplyse, hvor det kan fås i Østrig? – Og hvordan man bærer sig ad…
  Hilsen Jytte

  • Liselotte skriver:

   Du kan bestille Daosin online fra de fleste tyske web apoteker. Jeg har selv fået dem gennem: http://gesundshop24.de/daosin-kapseln-60-St-p3265360-07.html
   Leveringstiden er ca 1 uge.
   Det er dog individuelt hvor godt de virker, nogle har meget glæde af dem, andre mærker ingen effekt.

   Du kan også prøve med antihistamin som købes i håndkøb herhjemme, dem bruger jeg selv hvis jeg får symptomer. (jeg holder en histaminfattig diæt, men ind imellem kan det jo smutte 🙂 )

  • Martin skriver:

   Hej Jytte du kan også købe Daosin i din lokale helsam

 3. Anne Munk skriver:

  Hej,
  Kender I mon nogen steder i Danmark, hvor man kan købe Diasin? – Har fået bestilt nye forsyninger fra Østrig alt for sent her op til påsken, så det ville være skønt, hvis nogen kender et sted i DK, hvor man kan købe dem.
  Bedste hilsener
  Anne

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *