Om biogene aminer

Histamin er en del af hovedgruppen biogene aminer.

Mange fødevarer indeholder ikke histamin, men indeholder derimod nogle af de andre stoffer blandt de biogene aminer, som også kan give en række forskellige symptomer.

Biogene aminer forekommer ofte sammen med histamin, da de også opstår som følge af en mikrobiel aktivitet. Der findes også en række levnedsmidler, der kun indeholder biogene aminer og ikke histamin, men alle kan være årsag til de mange forskelligartede symptomer som er nævnt under fanebladet symptomer. Begrundelsen herfor er, at f.eks tyramin og serotonin virker direkte på blodkarrene (som histamin), mens f.eks putrescin forhindrer nedbrydningen af histamin.

Cadaverin, spermin og spermidin frigører histamin fra bestemte histaminholdige celler i kroppen og virker derfor som en histaminfrigører.

Biogene aminer
Biogent amin Forekommer f.eks. i
Histamin Fisk, ost, vin
Cadaverin Fordærvet kød
Putrescin Fordærvet kød, ost, tomater, appelsiner
Agmatin Ost
Tyramin Ost, sild, chokolade, kakao, citrusfrugter, vin
Phenyletilamin Bitter- og mælkechokolade, ost
Serotonin Ananas, avocado, bananer (modne), valnødder
(Tabel oversat fra Wolzt/Ring/Holik  Gesund essen & trotzdem krank)

 

De biogene aminers virkning
Udgangsstof Biogent amin Virkning
Histidin Histamin Pseudo-allergi, hovedpine, migræne, kolik
Phenylamin Phenylethylamin Hovedpine, migræne, svimmelhed
Tyrosin Tyramin Hjertebanken, stigning af blodtryk, hovedpine, migræne
Dihydroxyphenylserin Noradrenalin Blodtryksstigning
L-tryptophan Serotonin Blodtryksstigning, migræne
Ornithin Putrescin Vækstfaktor for bakterier og skimmel, forstærker histamin
(Tabel oversat fra Wolzt/Ring/Holik  Gesund essen & trotzdem krank)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *