Hej Lene
Dine mange forskellige symptomer (træthed, diarre, luft i maven, migræne, kløe osv) kunne godt tyde på histaminintolerance, specielt når du kan se en tydelig sammenhæng med rødvin. Lakrids kan give forhøjet blodtryk til alle, men lakrids frigør også histamin i kroppen samt indeholder store mængder salicylsyre så hvis du skulle være intolerant overfor histamin eller salicylsyre, vil du også reagere på lakrids. Hvis jeg spiser 1 - 2 stykker lakrids, vil jeg næste dag have poser under øjnene samt hævede og ømme fingre og fødder, og de samme symptomer får jeg ved pebermyntebolsjer. (Der er meget salicylsyre i mynte og pebermynte)
Jeg kan godt forstå din frustration over diæten fordi man tager en masse populære fødevarer ud af sin kost, men husk at det kun er en periode på 3 - 4 uger, du kan formodentligt genindføre mange af dem igen i testperioden bagefter.
Jeg vil gerne give nogle eksempler på hvad min daglige kost består af idag.
Morgenmad: Oftest: Havregryn med mælk eller A38. I nogle perioder varierer jeg med cornflakes, special K eller rice crispies, men hvis jeg spiser for meget af dem får jeg symptomer fra maven, så det er i begrænsede mængder.
Frokost: Jeg har gode erfaringer med købt fuldkornssandwichbrød fremfor rugbrød, igen i begrænsede mængder dvs. 1 - 1½ skive. Hertil kogt skinke, hamburgerryg, evt. en rest kød fra gårsdagens aftensmåltid, agurk, salat med ærter og majs, flødeost eller mild ost.
Mellemmåltider: På grund af salicylsyreintolerance spiser jeg ikke frugt, men der er sikkert en del frugt uden histamin som du kan spise. Ellers er et stykke brød med mild ost, knækbrød, riskager eller A38 med havregryn godt til at stille den lille sult.
Aftensmad: Jeg kan spise alle former for kød, det skal bare være friskt (tjek at det ikke er tæt på udløbsdato) og ikke marineret, røget eller forkrydret.
Tilbehør: de fleste former for grøntsager, ris, pasta eller kartofler.
Jeg kan godt tåle lidt tomat i aftensmaden, så der kommer ½ dåse flåede tomater i kødsovs, lasagne eller på en hjemmelavet pizza. Ligeledes er mozarellaost en forholdsvis frisk ost og god i madlavningen og på pizza.
Krydderier: salt, små mængder peber, basilikum, oregano og andre krydderurter.
Snacks: kartoffelchips med salt, saltstænger, Werters Echte bolsjer, hjemmelavede småkager.
Som du kan se på listen spiser jeg både købt brød og også lidt tomat i aftensmaden. Man finder efterhånden sit individuelle niveau for hvad man kan spise uden at få symptomer. Det bliver i høj grad et spørgsmål om at lytte til sin krop og lære dens reaktionsmønster at kende. Du skal også huske at det er et spørgsmål om ophobning fra forskellige fødevarer, så når du udelukker de mest histaminrige som rødvin, lagret ost mm, kan det være at du kan tåle hovedparten af de øvrige histaminholdige fødevarer (i begrænsede mængder).
Men under alle omstændigheder er det en god ide at prøve den histaminfattige diæt i en periode, så vil du også se om du kommer af med symptomerne og får mere overskud i hverdagen.
For mit eget vedkommende savner jeg selvfølgelig de fødevarer som jeg har givet afkald på (specielt i sociale sammenhænge), men jeg er tilgengæld så glad for at være sluppet for migræne, periodevis diarre, konstant træthed osv, så det er afsavnet værd.
Hilsen Liselotte
|