(Started by Liselotte 6 months ago)
En ting er at skulle undvære en række fødevarer fordi man reagerer på dem og selv at skulle lave mad fra bunden af frem for at købe færdigretter, det kræver viljestyrke at lægge sin kost om, men det kan lade sig gøre.
Men problemerne kommer først når jeg skal spise ude. Familie og nærmeste venner har efterhånden vænnet sig til det, de kan sjældent huske hvad det er jeg ikke tåler, men det er OK at jeg lige kommer ud forbi deres køkken, får et overblik over menuen og evt. får lavet en særudgave af en ret, f.eks. kødsovs uden krydderier og chilibønner.
Men i andre selskabelige sammenhænge kan det være svært at overskue om jeg kan spise de retter som kommer på bordet. Trenden i dag er at der bliver serveret en masse spændende salater og kødretterne er marinerede efter alle kunstens regler. Desværre medfører dette at retterne ofte indeholder flere af de ingredienser jeg ikke tåler, så jeg tager ikke chancen - jeg vil ikke risikere at blive sløj allerede inden vi er gået fra bordet. Vores firmajulefrokost har jeg takket nej til de sidste par år, sidst jeg deltog kunne jeg kun spise flutes med smør, risalamande (uden kirsebærsovs) samt drikke danskvand, og så ryger lidt af det sjove.
Ved selskaber har jeg også prøvet at tale med kokkene forinden, de vil ofte gerne hjælpe, men når listen af forbudte fødevarer er så lang ender det ofte med at der alligevel kommer en eller anden ingrediens med som jeg ikke tåler.
Det som også fylder meget er andres reaktion på at jeg spiser anderledes og må sige nej tak til en lang række madvarer. De fleste gange forklarer jeg at jeg lider af fødevareintolerance /allergi, andre gange orker jeg det ikke og lader folk blive i den tro at jeg er ekstremt kræsen.
Jeg håber at vi kan få sat mere fokus på fødevareintolerance så også "de raske" bliver opmærksom på at det eksisterer, det vil gøre livet lettere for os i mange sammenhænge.
Tænk hvis man ikke skulle forklare sig og "undskylde" at man ikke kan spise som de andre gæster?
Tænk hvis man bare kunne sige histamin intolerance - og så vidste kokkene hvad
der ikke skulle lægges på min tallerken?
Tænk hvis der kunne sammensættes en histaminfattig menu på restauranter?
|