Lagt på 13.05.2011 kl. 08:47 | Som svar på Anne Munk.
Hej Anne!
Jeg fik i 1970 på Rigshospitalet konstateret fødevareallergi og fik da udleveret en liste med histaminfattige fødevarer. Symptomerne dengang var astma samt alle tænkelige allergisymptomer. Listen har i årenes løb vist sig generelt dækkende, men ved udelukkelsesmetoden er der kommet flere produkter til.
Min nogo-liste omfatter:
stort set alle produkter med komælk, alt indeholdende hvedemel, alle produkter med tomater, gær, eddiker, juicer, ananas, æbler, appelsiner, citron, lime, grapefrugt, kiwi, jordbær, papapya, blommer, majs, peberfrugter, spinat avocado, valnødder, solsikkekerner, lakrids, lys chokolade, snacks, Nutella, saft, alle sojaprodukter, mayonnaise, remoulade, sovser, pickles, alle forarbejdede fødevarer på glas, i dåser, på køl og frost, røgvarer, fast-food, øl. Det kommer stadig af og til nye varer til. Jeg har ikke symptomer ved chilensk rødvin (lavet på ståltanke), men især sydvest franske vine giver problemer). Jeg har ingen krydderier under mistanke.
Hvad lever jeg af? Friske råvarer (kød, fisk, grønsager) lavet fra bunden, laktofri mælk, gedoste, bager selv rugbrød (100% fuldkornsrugmel, langtidshævet med meget lidt gær) og boller (Jyttemel og quinoamel), havregryn, Urtekrams speltfuldkornspasta, Vasas 100% rugknækbrød, æblecidereddike, pålæg med kylling og kalkun, hjemmelavet leverpostej, mayonnaise og juice.
Jeg har også diabetes, så det er lidt af et puslespil, men sygdommene er jo vilkår, så for at leve som “rask” har jeg valgt at gøre mad til en hobby.
Mit princip er at veksle mellem specifikke fødevarer (kød samt ris/kartofler/pasta) med mindst 3-dages intervaller.
Med nogo-listen/daglig afholdenhed samt planlægning lever jeg en stort set symptomfri tilværelse. Jeg tager også 2 styk Diasin dagligt. På den baggrund kan jeg undtagelsesvis spise fra nogo-listen uden, at min tærskel overskrides. Det gør verden lettere i forhold til at gå i byen.
Jeg ved ikke, om dette kan hjælpe dig. Med hensyn til krydderierne vil jeg nok råde dig til at kikke på kombinationer med krydderi under mistanke: f. eks. oksekød med karry eller kyllingkød med karry. 1 kombinations af gangen – efter udelukkelsesmetoden. Der var megen tale om dette før i tiden ift. allergier, jeg tror, at det også spiller en rolle ift. intolerancer. Altså samtidig indtagelse af rejer og citron kan give symptomer, selv om varene hver især ikke giver samme effekt.
Om ikke andet er jeg blevet et godt eksempel på, at det kan lade sig gøre at leve med diagnosen uden at miste livskvaliteten.
Hilsen Aase
|